Pallea on tärkein hengityslihaksemme – se mahdollistaa syvän hengityksen
Pinnallinen hengitys tarkoittaa sitä, että hengitämme vain keuhkojemme yläosilla. Saatamme pärjätä tällä hengitettävällä ilmamäärällä hyvin arjessa, mutta voimme esimerkiksi kärsiä niskahartiaseudun tai rintakehän kireydestä. Voi myös olla, että meille tulee ajoittain tarvetta huokailla tai vetää syvään henkeä. Lisäksi rasituksessa saattaa tuntua, että ilmamäärä ei riitä tai emme saa tarpeeksi “happea”, kuten moni tätä kuvailee.
Hengitys voi olla myös epätasapainoista. Tämä tarkoittaa sitä, että joko sisään- tai uloshengityksemme jää pinnalliseksi, vaikka toisinpäin hengitys olisikin hyvin rauhallista. On esimerkiksi hyvin tyypillistä, että sisäänhengitys jää hyvin lyhyeksi, mutta uloshengitys onnistuu pitkään ja rauhallisesti. Monissa hengitystä harjoittavissa liikuntalajeissa, kuten joogassa tai pilateksessa, saatetaan keskittyä voimakkaasti pitkään rauhalliseen uloshengitykseen. Pitkillä, voimakkailla uloshengityksillä voimme vaikuttaa kehomme ja mielemme rauhoittumiseen sekä palautumiseen.
Jos hengitys on epätasapainoista, eli sisäänhengitys ei tapahdu suhteessa samaan tapaan kuin uloshengitys, saattaa käydä niin, että tärkein hengityslihaksemme pallea ei liiku. Epätasapainoinen hengitys kiristää palleaa ja tällöin rauhoittamaan tarkoitetut hengitykset eivät toimi. Rauhoittavan hengityksen pitäisi liikuttaa palleaa, jonka liike hieroo vagushermoamme ja käynnistää kehon palautumisen ja rauhoittumisen reaktion.