Blogisarja: Hengitys vaikuttaa suorituskykyyn ja stressinhallintaan

Rasitustilanteet vaativat keholtamme enemmän tehoja ja tämä koskee myös hengitystämme. Lue blogisarjamme toisesta osasta, miten kehomme reagoi lisääntyneeseen hapen tarpeeseen. Blogisarja on toteutettu yhteistyössä WellO2:n kanssa.

Rasitustilanteet vaativat keholtamme enemmän tehoja ja tämä koskee myös hengitystämme. Rasitusta ei ole ainoastaan kovat urheilusuoritukset, vaan myös henkisesti kuormittavat tilanteet, kuten kiire, stressi tai jännitys. Hengitys onkin yksi palanen onnistuneessa stressinhallinnassa.

Rasituksessa hengitystasapaino on avainasemassa

Usein rasitustilanteet ovat niitä, joissa hengitys tai sen toimimattomuus ensimmäisenä huomataan. Tyypillisesti kuvataan, ettei ”happi riitä”, hengästytään helposti, sisäänhengitys tuntuu vaikealta tai tuntuu, ettei saa puhallettua ulospäin. Usein myös jalkojen hapottaminen pysäyttää liikkeen rasituksessa. Tiesitkö, että tämäkin johtuu hengityksen epätasapainosta? Tasapainoisempi hengitys onkin avainasemassa hyvinvoinnin parantamisessa. 

Rasitustilanne vaatii tietysti myös hengitykseltämme enemmän. Hengittäminen on lihastyötä ja siitä vastaavat hengityslihakset. Rasituksessa koko kehon lihakset tekevät enemmän työtä, jolloin niiden hapen tarve kasvaa. Hapen tarpeen lisääntyminen viestii aivojemme hengityskeskukselle, että hengityksen rytmiä pitää kiihdyttää. Samalla, kun hengityksen rytmi kiihtyy, hengityslihakset aktivoituvat ja rasituksessa hengitämme yleensä syvempään kuin normaalisti. 

Rasituksessa koko kehon lihakset tekevät enemmän työtä, jolloin niiden hapen tarve kasvaa. Hapen tarpeen lisääntyminen viestii aivojemme hengityskeskukselle, että hengityksen rytmiä pitää kiihdyttää.

Jos kehossa on kireyttä tai hengitys on ollut levossa epätasapainoista, rasitustilanteessakaan meidän tärkeimmät hengityslihaksemme eivät välttämättä aktivoidu. Tällöin haemme voimaa pallean ja alavatsan sijaan niskalta ja hartioista. Joskus pallean tai vatsalihasten heikkous voi myös vaikuttaa liikuntasuoritukseen niin, että vaikka jaksamme esimerkiksi juosta, voimantuotto ei enää lähde keskivartalosta, vaan hartioista. Eli jos juoksulenkin jälkeen tunnet kireyttä kaulalla, hartioissa tai selässä, mä on merkki siitä, että myös vatsalihaksia olisi tärkeää treenata. 

Tärkeä hiilidioksidi ja “hapottaminen” 

Jos lihakset eivät toimi optimaalisesti, kehomme ei välttämättä saa tarpeeksi happea. Kehomme viestii tästä aivojen hengityskeskukselle ja kertoo, että hengitystä pitää kiihdyttää. Jos koet, että jalkojen lihakset hapottavat helposti liikkeelle lähdettäessä, on se merkki siitä, että hengitys tai lihastasapaino ei ole ihan kunnossa.  

Nyrkkisääntönä ja hieman yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että lihasten hapottaminen kertoo siitä, että hengitys on tarpeeseen nähden liian kiivasta. Kehomme kaasutasapainon muuttuessa tätä säätelee aivomme, eli tahdosta riippumaton hengittäminen kiihtyy. Toisin sanoen, ylihengitämme herkästi rasituksessa, jolloin kehosta poistuu liikaa hiilidioksidia. Hiilidioksidi on hapen lisäksi tärkeä apuaine suorituskyvyllemme. Se auttaa lihasten ravintoa, eli happea, siirtymään lihasten käyttöön. Eli kun puhutaan lihasten “hapottamisesta”, on siellä takana yksinkertaistettuna oikeastaan hengitystapamme. 

Jos kehossa on kireyttä tai hengitys on ollut levossa epätasapainoista, rasitustilanteessakaan meidän tärkeimmät hengityslihaksemme eivät välttämättä aktivoidu. Tällöin haemme voimaa pallean ja alavatsan sijaan niskalta ja hartioista.

Hengitystä voi harjoitella! 

Lupasimme edellisessä blogitekstissä vinkin, jolla hengityksen tapaa voidaan tarkkailla sekä tasapainoa ja lihasvoimaa lisätä – tässä se tulee! 

WellO2 on Kiuruvedellä kehitetty hengitysharjoituslaite, jolla on maailmanlaajuinen patentti. WellO2-laitteessa on ensimmäisenä maailmassa saatu hyvin yksinkertaiseen harjoitusmenetelmään yhdistettyä toiminnot, joiden avulla lyhyellä harjoittelulla voidaan vaikutta hengityselimistöön kokonaisvaltaisesti.  

WellO2 vahvistaa kohdennetusti hengityslihaksiamme ja se toimii kuin keuhkojen kuntosali. Samalla harjoittelulla rauhoitamme ja syvennämme hengitystämme. Lisäksi WellO2-harjoittelu ohjaa hengitystä oikeaan suuntaan, eli oikeita lihaksia työskentelemään hengityksen tahdissa sekä lisää rintakehän liikkuvuutta. Harjoittelu tasapainottaa hengitystapaamme, eli ulos- ja sisäänhengitykseen käytetään koko sitä kapasiteettia, joka kunkin keuhkoissa on. Lisäksi harjoittelu hoitaa hengitysteidemme limakalvoa se kostuttaa ja lämmittää hengittämämme ilman ja suojaa meitä ulkoisilta ärsykkeiltä parhaalla mahdollisella tavalla, eli esimerkiksi flunssan aiheuttajilta tai allergeeneilta.  

Treenin lisäksi WellO2-laitetta voi hyödyntää esimerkiksi lämmittelemään lihaksia ennen urheilusuoritusta, jolloin lihasten hapottaminen liikkeelle lähtiessä on vähäisempää. Lisäksi laitetta voi käyttää helpottamaan vaikkapa flunssa- tai allergiaoireita, jos sellaiset meitä kiusaavat. 

WellO2 on luonut työkalun hengityksen seurantaan ja tarkkailuun. Laitteeseen lisättävä MyBreath-älysuukappale kertoo sinulle, kuinka vahva on hengityslihasvoimasi, kuinka suuri on keuhkojesi kokonaiskapasiteetti ja kuinka ilma kulkee keuhkoputkissasi.  

Voit seurata tuloksiasi ja nähdä, kuinka ne harjoittelun myötä muuttuvat, mutta näet myös hengityksesi tasapainon eli sen, onko sisään- vai uloshengitys sinulle haastavampi ja käytätkö huomaamattasi hengityselimistöäsi epätasapainoisesti. Tämä suhde myös muuttuu harjoittelun myötä ja huomaat muutoksen myös arjessasi ja suorituskyvyssäsi. 

WellO2 on Kiuruvedellä kehitetty hengitysharjoituslaite, jolla on maailmanlaajuinen patentti. WellO2laitteessa on ensimmäisenä maailmassa saatu hyvin yksinkertaiseen harjoitusmenetelmään yhdistettyä toiminnot, joiden avulla lyhyellä harjoittelulla voidaan vaikutta hengityselimistöön kokonaisvaltaisesti.  

Olemme julkaisseet Cuckoossa kaksi uutta hengityshaastetta! Ota hengitysharjoitukset työpäiviisi mukaan osana taukojen pitämistä. Haasten suoritettuasi voit lunastaa alekoodin WellO2-verkkokauppaan, sekä osallistut WellO2-laitteen arvontaan!

Cuckooseen pääset tästä.

Mikäli olet uusi käyttäjä, rekisteröidy Cuckooseen täältä.