Kuinka Rantalainen jalkautti Cuckoon koko organisaatioon
Lue tästä blogista, miten Rantalaisella onnistuttiin jalkauttamaan Cuckoo osaksi tuhannen hengen organisaation arkea!
Lue tästä blogista, miten Rantalaisella onnistuttiin jalkauttamaan Cuckoo osaksi tuhannen hengen organisaation arkea!
Rantalainen on 1972 perustettu taloushallinnon palveluita tuottava konserni. Rantalainen on luotettava ja ihmiskasvoinen yritys, jolle taloushallinto ja taloushallintopalvelut ovat keskiössä. Yritys on Taloushallintoliiton auktorisoima yksi Suomen suurimmista tilitoimistoista, jossa asiakkaiden käytössä on yli 1000 koulutetun ammattilaisen osaaminen. Tarjoamme kattavat nykyaikaiset taloushallinnon palvelut kaikenkokoisille yrityksille, yhteisöille ja muille organisaatioille.
Artikkelin asiantuntijana toimii Rantalaisen Chief Human Resources Officer Noora Jalkanen
Artikkelissa hän kertoo, miten Rantalainen jalkautti Cuckoon osaksi henkilöstön hyvinvointipakettia.
”Yksi organisaatiomme osa oli jo pilotoinut Cuckoon käyttöä, ja viidakkorumpu oli luonut odotusta ja kysyntää myös muihin tiimeihin. Vastaanotto oli siis hyvin innokas!”
Uusien asioiden kokeileminen ja ennen kaikkea niiden jalkauttaminen osaksi päivittäisiä tapoja voi olla haastavaa. Miten varmistaa, että tieto uudesta palvelusta saavuttaa kaikki ja kuinka saada työntekijät innostumaan uuden palvelun käytöstä? Haastetta lähdettiin taklaamaan lanseeraamalla Cuckoo osana Rantalaisen vuotuista Kevätseminaaria, jolloin valtaosa työntekijöistä saatiin tavoitettua samalla kertaa virtuaalisesti. Palvelun esittelyn lisäksi Cuckoon Anni Havas luennoi taukojen merkityksestä ja niiden hyvinvointivaikutuksista, mikä sai epäilijät ymmärtämään ”hupsun jumppailun” todellisen arvon työntekijöiden hyvinvoinnille ja sitä kautta liiketoiminnalle. Lisäksi lanseerauksen yhteydessä aloitettiin Cuckoon aktivointikisa, jonka avulla innostusta pidettiin yllä.
Heti lanseeraustilaisuuden jälkeen yli 300 uutta työntekijää rekisteröityi Cuckoohon, mikä on loistava saavutus yli 1000 hengen organisaatiossa. Cuckoon lanseerauskisan aikana pidettiin yli 10 000 taukoa, joita ei varmasti olisi kaikkia pidetty ilman Cuckoon käyttöönottoa. Käyttöönotolla oli siis konkreettinen positiivinen vaikutus ihmisten arkeen.
”Meidän työyhteisössä pidettiin Cuckoon lanseerauskisan aikana yli 10 000 taukoa, joita ei varmasti olisi kaikkia pidetty ilman Cuckoon käyttöönottoa. Käyttöönotolla oli siis konkreettinen positiivinen vaikutus ihmisten arkeen. ”
– Noora Jalkanen, Chief Human Resources Officer
Keväällä 2020 Cuckoo otettiin käyttöön osassa Rantalaisen organisaatiota. Aktiiviset mikrotauot päivän aikana toivat energiaa päiviin ja Cuckoon pelilliset ominaisuudet herättivät käyttäjien kilpailullisen puolen. Rantalaisella, kuten monissa muissakin yrityksissä, tehtiin tuohon aikaan pääosin etätöitä ja vasta totuteltiin uuteen normaaliin. Toukokuussa 2021 Cuckoo päätettiin jalkauttaa koko noin 1000 hengen organisaatioon. Chief Human Resources Officer Noora Jalkanen kertoo meille tästä kokemuksesta.
Rantalaisen kokemuksen mukaan kaksi tärkeää asiaa korostui motivoidessa työntekijöitä pitämään aktiivisia taukoja ja ottamaan Cuckoon käyttöön. Ensimmäinen niistä oli laadukas lanseeraus, minkä Noora uskoo olevan salaisuus heidän loistavien aktiivisuuslukujen takana. Rantalainen lanseerasi Cuckoon koko organisaation laajuisesti keväällä 2021, osana Rantalaisen vuotuista Kevätseminaaria, jolloin he saivat valtaosan työntekijöistä samalla kertaa tavoitettua virtuaalisesti. Palvelun esittelyn lisäksi Cuckoon Anni Havas luennoi taukojen merkityksestä ja niiden hyvinvointivaikutuksista, mikä sai epäilijät ymmärtämään ”hupsun jumppailun” todellisen arvon työntekijöiden hyvinvoinnille ja sitä kautta liiketoiminnalle.
Työterveyslaitoksen (2018) teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon käytöllä todella on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Taukoliikunnalla voidaan tutkimuksen mukaan myös vähentää sairauspoissaoloja ja lisätä tuottavuutta, mikä tarkoittaa yritykselle merkittäviä säästöjä. Lue lisää tutkimuksesta.
Toinen tärkeä osa lanseerausta oli johtotason näyttämä esimerkki. Uusien asioiden kokeileminen ja ennen kaikkea niiden jalkauttaminen osaksi päivittäisiä tapoja voi olla haastavaa. Kun johtotason henkilöt näyttävät esimerkkiä ja tosissaan kannustavat työntekijöitä käyttämään Cuckoota, on päivittäiset tauot mahdollista saada osaksi yrityksen kulttuuria. Rantalaisella pyrittiin madaltamaan Cuckoon kokeilukynnystä pitämällä Kevätseminaarissa myös yhteinen Cuckoo-taukojumppa, jossa lavalla jumppaamassa olivat Nooran lisäksi Rantalaisen toimitusjohtaja sekä yrityskauppa- ja lakiasiainjohtaja.
Työntekijöiden aktiivisuuden ylläpitäminen on myös helpommin sanottu kuin tehty. Rantalaisella innostus onnistuttiin pitämään yllä aloittamalla aktiivisuuskilpailu heti Cuckoon lanseerauksen jälkeen. Noora tiedostaa, että aktiivisuuden ylläpitäminen vaatii työntekijöiden muistuttelua ja he aikovatkin järjestää aktivointikisoja säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. Noora uskoo, että jokaisesta työyhteisöstä löytyy kilpailuhenkisiä ja tavoitehakuisia ihmisiä, jotka nauttivat kilpailullisista tavoitteista. ”Cuckoon kilpailut voi rakentaa niin, että jokainen tavoittelee oman lähtötasonsa ylittämistä, mikä on hyvä tapa antaa kaikille mielekäs tavoite ja yhtäläinen mahdollisuus voittoon”, Noora toteaa.
”Mielestäni yksi Cuckoon hyvistä puolista on liikkeiden helppous; ei tarvitse olla ryhmäliikuntaguru pysyäkseen liikkeissä mukana.”
– Noora Jalkanen, Chief Human Resources Officer
Uuden hyvinvointipalvelun käyttöönotossa Noora suosittelee pohtimaan kahta asiaa: ensiksikin kuinka suuri osa henkilöstöstä voisi kiinnostua palvelusta, ja toisaalta ajaako palvelun käyttöönotto positiivista muutosta työntekijöiden käyttäytymiseen arjessa. ”Esimerkiksi kuntosalijäsenyyden tarjoaminen henkilöstölle kuulostaa hienolta hyvinvoinnin edistämistoimelta, mutta väitän, että tällaista palvelua käyttäisi selkeä vähemmistö keskivertotyöyhteisöstä, ja luultavasti vain ne, jotka olisivat joka tapauksessa hankkineet jäsenyyden – panostus ei siis johda käyttäytymisen muuttumiseen. Meidän noin 1000 hengen työyhteisössä pidettiin Cuckoon lanseerauskisan aikana yli 10 000 taukoa, joita ei varmasti olisi kaikkia pidetty ilman Cuckoon käyttöönottoa. Käyttöönotolla oli siis konkreettinen positiivinen vaikutus ihmisten arkeen”, Noora pohtii.