Helppo, nopea ja tehokas – täydellinen 5 liikkeen taukojumppa!

Täydelliseen taukojumppaan et tarvitse välineitä, et varusteita, tiettyä vaatetusta tai ulkopuolista ohjausta. Aikaakin riittää vain muutama minuutti! Löydät tulostettavat taukojumppaohjeet ja havainnollistavat gifit jutun lopusta.

Mitä taukojumppa on?​

Taukojumppa on kevyttä liikuntaa, joka nostaa vireystilaa ja aktivoi kehoa. Täydellinen taukojumppa on helppo, nopea ja tehokas. Et tarvitse välineitä, varusteita, tiettyä vaatetusta tai ulkopuolista ohjausta. Aikaakin riittää vain muutama minuutti!

Entä miksi taukojumppa on tärkeää? Suuri osa ihmisistä viettää työpäivänsä istuen tietokoneen ääressä, eikä fyysisiä ponnisteluita tule kahvikupin nostamista enempää. Ryhti painuu kasaan ja pitkäaikainen seisominen tuntuu työläältä. Näillä vinkeillä voit tarkistaa, onko työskentelyasentosi optimaalinen. Jos kököttää koko päivän samassa asennossa, niveliin kohdistuu yksipuolista painetta ja lihasten tasapaino järkkyy, kun toiset lihakset ovat koko päivän rasituksessa ja toiset levossa.

Fysioterapeutti Sini Korhosen mukaan olisi tärkeää, että staattinen asento keskeytyy ja vaihtuu työpäivän aikana – avain hyvinvointiin on vaihtaa  työskentelyasentoa puolen tunnin välein ja pitää taukojumppa säännöllisesti. Yhteiset taukojumppaohjeet pitäisi löytyä jokaiselta työpaikalta.

Löydät tulostettavat taukojumppaohjeet  ja havainnollistavat gifit jutun lopusta. Jatka siis lukemista!

Testaa Cuckoota ja pidä 3 minuutin aktiivinen tauko omalla työpisteelläsi:

”Cuckoo on koettu hauskaksi tavaksi tauottaa päiviä ja erityisen hyödylliseksi etäpäivinä. Myös yhteisöllisyys viehätti ja se, että taukoja voi ottaa osaksi tiimipalavereita. Se rikkoo jäätä tilanteessa kun tilanteessa.”

Elina Koski, Human resources manager, Ensto

Helppo

Täydellinen taukojumppa on yksinkertainen ja helppo – sen voi toteuttaa missä ja milloin vain! Esimerkiksi tulostimelle kävellessä voit tehdä varpaille nousuja ja vartalon kiertoja. Jopa istuessa paikallaan palaverissa voi pyöritellä hartioita tai venyttää niskaa. Näin helpoilla pienillä liikkeillä voit edistää verenkiertoa ja laittaa aineenvaihduntaa liikkeelle.

”Taukojumppaa varten ei tarvitse varata välineitä tai vaihtaa vaatetusta.​”

Sini Korhonen, Fysioterapeutti

Nopea

Aikuisten liikuntasuosituksen ytimessä on tuttu suositus: 2,5h sykettä kohottavaa liikuntaa viikossa. Suositusta lähdetään usein suorittamaan työpäivän jälkeen salille tai lenkkipoluille. Tutkimusten mukaan reipaskaan liikunta työpäivän jälkeen ei kuitenkaan riitä kompensoimaan istumisen aiheuttamia terveysriskejä, vaan kroppaa pitäisi aktivoida ottamalla taukojumppa säännölliseksi osaksi työpäiviä.

Uusista suosituksista on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nykyään korostetaan entistä enemmän kevyttä liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista, joita tulisi tehdä päivittäin – mitä useammin, sen parempi. Muutama minuutti kerrallaan riittää. 

Rakkautta iloiselta Cuckoo-joukoltamme

“Työmme vaatii kykyä keskittyä monen tunnin ajan, minkä takia esimerkiksi Cuckoon mindfulness tauot ovat olleet todella hyödyllisiä meidän työntekijöillemme.”

“Tämä teidän koko konsepti oon niin mahtava! Tämä OIKEASTI toimii. Tää konsepti on ihan uskomaton! Kiitos siitä. Ja tän avulla niitä taukoja oikeasti tulee pidettyä ja niitä haluaa pitää, koska tulee halu kerätä lisää niitä pisteitä – aikuinenkin mieli toimii lapsen lailla”

“Cuckoohon menin mukaan hieman vastahakoisesti (”länsimaista hapatusta” ajattelin), mutta se on kyllä ihan loistava; tauot ovat riittävän lyhyitä ja ytimekkäitä, että ne pystyy ottamaan jokapäiväiseksi rutiiniksi, mutta silti niistä saa hyvin virtaa!”

Taukojumppa on tehokasta​

Tutkitusti jo muutaman minuutin taukojumppa tuo merkittäviä hyötyjä mielen ja kehon hyvinvoinnille. Taukojumppa liikkeet auttavat saamaan tasapainoa kroppaan, sillä lihakset, nivelet ja tukirakenteet saavat tasaisemmin kuormitusta. Kun meillä on hyvä olo kehossa, voimme myös henkisesti paremmin. Taukojumppa lisää myös tehokkuutta, keskittymiskykyä, vireyttä ja uuden oppimista.  Työterveyslaitoksen (2018) teettämän tutkimuksen mukaan taukoliikuntasovellus Cuckoon aktiivinen käyttö parantaa käyttäjien palautumista, vähentää sairaspoissaoloja ja lisää yhteisöllisyyden kokemusta työpaikalla.

”Taukojumppa lisää tehokkuutta, keskittymiskykyä, vireyttä ja uuden oppimista.”

Sini Korhonen, Fysioterapeutti

Täydellinen viiden liikkeen taukojumppa

Alta löydät fysioterapeutti Sini Korhosen suunnittelemat taukojumppaohjeet koko kehoa herättelevään taukojumppaan. Jokaista liikettä tehdään puoli minuuttia, joten aikaa ei mene yhteensä enempää kuin 2,5 minuuttia.

Lopussa myös tulostettavat kuvalliset taukojumppaohjeet!

1. Selän pyöristys ja rintarangan avaus​

Kumarru rentona roikottaen ylävartaloa kohti lattiaa. Nouse ylös, vie kädet sivuille ja avaa rinta. Toista.

2. Varpaille nousu​

Nosta kantapäät irti lattiasta ja nouse päkiöille. Laske kantapäät alas. Tee toistoja.

3. Kyljen venytys

Astu vasen jalka oikean jalan taakse ristiin. Nosta vasen käsi ylös. Taivuta kylkeä oikealle päin. Toista toiseen suuntaan.

4. Käsien sahaus​

Kurkota vuorokäsin eteenpäin, jolloin vartaloon tulee kiertoliikettä.

5. Hartioiden pyörittely ja pumppaus​

Pyöräytä hartioita muutaman kerran taakse ja eteen. Tee pumppaavaa liikettä nostamalla hartioita kohti korvia. Toista liikesarja.

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Sen lisäksi Cuckoosta löytyy paljon muutakin mm. mindfulnessharjoitteita, pidempiä kotitreenejä ja ääniharjoituksia! Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta pidetystä mindfulness- tai taukoliikuntahetkestä saat pisteitä ja kerrytät taukotreenistreakia.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita muutaman päivän skaboihin. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja voitte myös seurata oman organisaationne sijoitusta yritysten välisessä Liigapörssissä.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää sisältöä työpäivän tueksi

Taukoliikunta osaksi työpaikan rutiineja – top 3 tavat

Luettelimme parhaat tavat aloittaa taukoliikunta työpaikalla: videot, sovellukset, ja etäohjattu liikunta. Katso mikä on paras teidän työympäristöön!

Työhyvinvointi nousuun näillä neljällä keinoilla

Mistä työhyvinvointi koostuu? Tässä artikkelissa autamme ymmärtämään työhyvinvoinnin osa-alueita, ja annamme käytännön keinoja työhyvinvoinnin edistämiseen.

Työstressi – parhaat vinkit sen taklaamiseen

Tässä artikkelissa keskitymme haitallisen stressin tunnistamiseen, kitkemiseen ja sen muuttamiseen positiiviseksi stressiksi.​

Haluatko kokeilla Cuckoota?

Luo ilmainen käyttäjätili ja tunne välittömästi Cuckoon vaikutus hyvinvointiin!