Joululahja työntekijöille – Do’s and Don’ts

Joululahja henkilöstölle on aina haastava valinta, mutta voit onnistua hyvin muutamalla nyrkkisäännöllä!

Joululahja työntekijöille? Valinta on aina yhtä haastavaa. Yrityksen näkökulmasta antamalla joululahjoja henkilöstölle on mahdollisuus vaikuttaa työnantajana houkuttelevalta ja työntekijöitään arvostavana. Mutta eikö olekin vaikea antaa jotain, joka sopisi kaikille työyhteisössä? Kaikki eivät tykkää viinistä tai arvosta herkkukoreja – joulunahan muutenkin hukkuu herkkuhin. Kaikki eivät myöskään lue ruotsalaisia dekkareita tai vuoden businesskirjoja. Haluaisit ehkä antaa lahjan, josta olisi iloa ja hyötyä pidemmäksikin aikaa? Paitsi, pitäisikö edes antaa lahjoja tämän päivän tavaroiden ylikuormituksessa? Älä huoli – joululahja henkilöstölle on aina haastava valinta, mutta voit onnistua hyvin muutamalla nyrkkisäännöllä!

Sääntö numero yksi: Älä sorru krääsään​

Ahdingossaan on helppo sortua antamaan surkeita joululahjoja. Usko pois, firman logolla varustettu pikkukrääsä ei ilahduta loppuvuoden kiireessä töitä paiskivaa työntekijää, joka päivästä toiseen tuijottaa työpaikoillaan niitä samoja kyniä ja kangaskasseja. Voi myös olla, ettei ensimmäisenä silmään osuva ”Made in China”- teksti lahjassa anna työntekijöille arvostettua ja kiitollista oloa.

Saattaisiko turhan sälän sijaan olla parempi antamatta lahjaa lainkaan? Varsinkin kun tänä päivänä kodeissa jo hukutaan tavaramääriin, ja yrityksiltä vaaditaan yhä enemmän vastuullisuutta. Vai pitäisikö asiaa vain miettiä hieman tarkemmin?

Joululahja työntekijöille – voiko stressiltä välttyä? ​

Joulu tulee joka vuosi, joten ei voi tulla yllätyksenä, että tänäkin vuonna tulee joulu, ja tänäkin vuonna pitää keksiä työntekijöille joululahja. Älä anna joulun yllättää! Jos sinä olet vastuussa firman sisäisistä joululahjoista, päätä jo nyt ensi vuoden deadline ja laita kalenterimerkintä seuraavalle vuodelle joululahjahankintaa varten.

Näin varmistat, että sinulla on aikaa valita joululahja työntekijöille harkinnalla ja kärsivällisyydellä. Olemalla ajoissa liikkeellä voit välttyä turhalta stressiltä ja hankkimasta lahjaksi harkitsematonta krääsää, joka pahimmillaan aiheuttaisi vain pahaa mieltä sekä saajalle että antajalle.

Onneksi sinulla on vielä tänäkin vuonna aikaa tehdä huolellinen päätös työntekijöiden joululahjan suhteen! Yksi mahdollisuus on turhien tavaroiden sijaan antaa työntekijöiden valita esimerkiksi kolmesta eri lahjavaihtoehdoista. Se tosin vaatii sinulta enemmän aikaa, eikä joululahja ole silloin saajalle yllätys, mutta ainakin lahja on silloin mieluinen.

Rakkautta iloiselta Cuckoo-joukoltamme

“Työmme vaatii kykyä keskittyä monen tunnin ajan, minkä takia esimerkiksi Cuckoon mindfulness tauot ovat olleet todella hyödyllisiä meidän työntekijöillemme.”

“Tämä teidän koko konsepti oon niin mahtava! Tämä OIKEASTI toimii. Tää konsepti on ihan uskomaton! Kiitos siitä. Ja tän avulla niitä taukoja oikeasti tulee pidettyä ja niitä haluaa pitää, koska tulee halu kerätä lisää niitä pisteitä – aikuinenkin mieli toimii lapsen lailla”

“Cuckoohon menin mukaan hieman vastahakoisesti (”länsimaista hapatusta” ajattelin), mutta se on kyllä ihan loistava; tauot ovat riittävän lyhyitä ja ytimekkäitä, että ne pystyy ottamaan jokapäiväiseksi rutiiniksi, mutta silti niistä saa hyvin virtaa!”

Kulutuksen vai yhteisöllisyyden juhla?​

Ehkä kannattaakin harkita aineettomia vaihtoehtoja. Tapoja muistuttaa työntekijöitä siitä, että he ovat osa kokonaisuutta, jossa yksittäisen työntekijän rooli on tärkeä ja arvostettu. Varsinkin näiden hullunmylly vuosien ja etätyön yleistymisen jälkeen, työyhteisön ja yhteisöllisyyden merkitys on kasvanut entistäkin suuremmaksi. Joululahjaa harkitessa kannattaa siis ottaa huomioon myös työyhteisöllisyyden heikentyminen, joka monilla työpaikoilla on etätyön takia ja yhteisten tekemisten puututtua huomattu.

Sopivasti nyt alkaakin olla taas se aika vuodesta, kun kalenterista löytyy merkintä pikkujouluista. Aaah pikkujoulut, tuo vuoden työyhteisön kohokohta! Tässä on usein yrityksen on mahdollisuus antaa takaisin työntekijöilleen, näyttää arvostusta ja hemmotella heitä ihanalla juhlalla. Myös työntekijät pääsevät rentoutumaan työkavereidensa kanssa ja lähestymään toisiaan henkilökohtaisella tasolla, työyhteisöä vahvistaen.

Joululahja työntekijöille voi tarjota iloa vuoden ympäri!​

Monissa organisaatiossa pikkujoulujen järjestäminen on kuitenkin itsestäänselvyys. Voi siis olla, että työntekijöiden joukossa vain kohotellaan kulmiaan, jos julistatte tämän vuoden joululahjan olevan pikkujoulut. Lisäksi pikkujoulujen jälkeisenä rapeana aamuna voi myös hetkellisesti olla vaikeaa olla kiitollinen tästä ”lahjasta”.

No huh huh. Eikö sitten voisi vaan antaa työntekijöille joululahjaksi hyvinvointia? Jotain, joka toisi iloa boostia työpäiviin ja tehostaisi yhteenkuuluvuuden tunnetta? Sehän olisi täydellistä. Lahja, joka sopii kaikille, ilahduttaa pitkään, on vastuullinen ja kaiken lisäksi vielä auttaa työntekijöitä viihtymään paremmin töissä.

Yksi vaihtoehto on antaa työntekijöille joululahjaksi Cuckoo hyvinvointisovellus. Cuckoo nostattaa käyttäjän energiatasoja kannustamalla pelillisin keinoin pitämään taukoja ja tekemään muita fiksuja valintoja työpäivien aikana. Se kerää työkaverit yhteen tekemään hauskoja asioita yhdessä ja tarjoaa samalla mahdollisuuden voittaa upeita palkintoja. Tadaa!

Samalla annat joululahjaksi:

  • Pirteämpiä työpäiviä
  • Parempaa palautumista
  • Vahvempaa yhteishenkeä
  • Parempaa tuottavuutta

Joululahja työntekijöille – 5 vinkkiä

1. Ole ajoissa liikkeellä

2. Älä osta krääsää

3. Mieti vastuullisuutta

4. Ota huomioon työntekijöiden erilaisuus ja anna vaihtoehtoja

5. Anna aineeton lahja, joka panostaa yhteisöllisyyteen

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 1 000 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tuo säännölliset, lyhyet tauot rytmittämään työpäivää sekä auttamaan palautumisessa jo työaikana sekä sen jälkeen.

Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta tauosta ja merkitystä aktiviteetista saat pisteitä, kerrytät streakia ja näet edistymisesi.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita. Cuckoota käyttää jo reilut 200 eri yritystä ja organisaatiota.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää HR Masterclassia

Hauska taukojumppa – Markus Pöyhösen piristävät taukoliikkeet

Taukojumppa on parhaimmillaan hauskaa ja helppoa. Se ei myöskään vie paljoa aikaa, etkä tarvitse siihen erityisiä varusteita tai ohjausta. Muutama minuutti ja jumppa on tehty! Löydät havainnollistavat videot artikkelista.

Toimistotyöläisen taukojumppa – helpot liikkeet työpöydän ääressä

Täydellisen taukojumpan voi tehdä myös työpöydän ääressä! Aikaakin riittää vain muutama minuutti. Löydät havainnollistavat videot ja ohjeet artikkelista.

Lyhyt taukojumppa – tehokkaat liikkeet nopeaan taukoon

Taukojumpan ei tarvitse viedä paljoa aikaa. Nopeat ja tehokkaat liikkeet piristävät työpäivää ja virkistävät oloa.