3. Työn imun edistäminen
Työhyvinvointi ja työn imu liittyvät keskeisesti toisiinsa. Työn imu on osa työhyvinvoinnin positiivista tilaa, jota kuvaa myönteinen asenne työntekoa kohtaan. Myönteiset tunne-, kokemus- ja motivaatiotäyttymykset estävät työhön kyllästymistä ja työuupumuksen syntymistä.
Työn imu linkittyy työntekijän kokemaan tarmokkuuteen, omistautumiseen ja työhön uppoutumiseen (flow-tila). Näin ollen työn imu synnyttää työtyytyväisyyttä, jolloin näillä tekijöillä voi olla merkittävät ja pitkäkantoiset vaikutukset yksilön ja organisaation tasolla kannattavuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen.
Lisäksi eettinen yrityskulttuuri on kytköksissä työuupumuksen vähyyteen ja korkeaksi koettuun työn imuun. Hyvä johtaminen voi synnyttää työn imua myös välillisesti, kun työilmapiiri on kannustava ja turvallinen ja työntekijöiden omat vahvuudet on huomioitu.
Nämä tekijät edistävät työn imua organisaatiossa:
1. Työn palkitsevuus, kehittävyys ja monipuolisuus – Työn imua voidaan parantaa palkitsemalla hyvästä suoristuksesta sekä tekemällä työtehtävistä osaamista kehittäviä ja monipuolisia.
2. Työn järjestäminen – Vaikutusmahdollisuudet omaan työhön, työroolien ja tavoitteiden selkeys sekä työaikojen joustavuus edistävät työn imun kokemista.
3. Työyhteisön vuorovaikutus – Selkeä- ja oikeudenmukainen johtaminen, esihenkilön ja työyhteisön tuki ovat isossa roolissa työn imun muodostumisessa. Myös huomaavaisuus arjessa, ystävällisyys, palautteen saaminen ja arvostus sekä muiden kokema työn imu vaikuttavat yksilön kokemaan työn imuun.
4. Työn varmuus ja toimintatavat – Työn varmuus, innovatiiviset toimintatavat, ilmapiiri työpaikalla sekä työn ja muun elämän yhteensovittamista helpottavat käytännöt ja asenteet.