Istuminen ei tapa – 4 faktaa istumisen haitoista!

Istuminen ei oikeasti tapa. Toki istumisen haitat on hyvä tiedostaa - erityisesti yhtäjaksoinen istuminen liian pitkään on haitallista. Lue tästä blogista vinkit istumisen haittojen taklaamiseen!

Istumisen haitat ja pelottelu​

Jos teet päätetyötä, olet varmasti joskus kuullut harvinaisen synkällä tavalla raflaavan lausahduksen ”Istuminen tappaa”. Taustalla on tietenkin hyvä ajatus tuoda tietoisuuteen istumisen haitat ja motivoida vähentämään istumista. Tämän kaltaisen pelottelun suosiosta ja laajasta käytöstä huolimatta tutkimusnäyttö (kts. esim tämä ) osoittaa, että se ei välttämättä ole paras tapa käyttäytymisen muuttamiseen tai tiedon ja tietoisuuden lisäämiseen. Korjataanpas siis heti alkuun tämä väärinkäsitys: istuminen ei tapa.

1. Istumisen haitat ovat todellisia, mutta ei se tapa​

Istuminen ei tapa, mutta kuten kaikessa muussakin liikaa on liikaa. Ongelman ytimessä ei ole itse istuminen vaan liian pitkä yhtäjaksoinen istuminen. Aikuinen istuu, makaa tai seisoo paikoillaan yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan. Aikuisen esimerkkiä ja passiivista elämäntapaa seuraten, niin tekevät nykyisin myös lapset ja nuoret.

2. Paras työasento on seuraava asento​

Istumisen totaalisen kieltämisen sijaan fiksumpaa olisi noudattaa Selkäliiton suositusta vaihtaa työskentelyasentoa puolen tunnin välein. Työn tekeminen istuen on siis ihan sallittua – kunhan muistat välillä nousta ylös jaloittelemaan. Tee työtä välillä seisten, käy viemässä roskat tai tee säännöllisesti taukojumppaa. Tarkista myös täältä vinkit hyvän työasennon ja ryhdin säilyttämiseen.

Työskentelyasennon vaihtaminen puolen tunnin välein ja säännöllinen, oikeisiin lihaksiin ja nikamiin kohdistettu taukoliikunta, pitävät istumisesta rasittuneen vartalon tasapainossa, virkeänä ja vetreänä. Istuttaessa reisilihaksissa ei ole juuri lainkaan toimintaa, joten jalkalihasten aktivointi on äärimmäisen tärkeää. Näin verenkierto tehostuu, aineenvaihdunta vilkastuu, lihakset kuormittuvat tasapuolisemmin ja tuki- ja liikuntaelimistö pysyy vetreänä

Testaa Cuckoota ja pidä 3 minuutin aktiivinen tauko omalla työpisteelläsi:

”Cuckoo on koettu hauskaksi tavaksi tauottaa päiviä ja erityisen hyödylliseksi etäpäivinä. Myös yhteisöllisyys viehätti ja se, että taukoja voi ottaa osaksi tiimipalavereita. Se rikkoo jäätä tilanteessa kun tilanteessa.”

Elina Koski, Human resources manager, Ensto

3. Istumisen haitat – paras puolustus on mikrotauot​

Sosiaali- ja terveysministeriön kansallisten suositusten mukaan istumista pitäisi pyrkiä vähentämään niin töissä, koulussa kuin vapaa-ajallakin. Pelkkä vapaa-ajan liikunta ei riitä kumoamaan istumisen haittoja, minkä vuoksi vartalo pitäisi pitää aktiivisena myös työpäivien aikana asennon vaihtelun ja säännöllisen taukoliikunnan avulla.

Alla olevassa kaaviossa olevat käyrät kuvaavat henkilön energiatasoja kolmessa eri skenaariossa:

Vihreä käyrä kuvaa henkilön päivää, jolloin hän istua kököttää paikoillaan.

Keltainen käyrä kuvaa päivää, jolloin henkilö on tehnyt aamulla pitkän ja rankan treenin, jonka jälkeen istahtaa koneen ääreen loppupäiväksi.

Pinkki käyrä kuvaa tilannetta, jossa henkilö pitää lyhyitä säännöllisiä taukoja päivän aikana. Kuten huomata saattaa viimeisessä skenaariossa energiatasot pysyvät tasaisen korkealla ja huomattavasti korkeammalla myös päivän päätteksi.

Haluatko kokeilla Cuckoota?

Luo ilmainen käyttäjätili ja tunne välittömästi Cuckoon vaikutus hyvinvointiin!

4. Taklaa istumisen haitat Cuckoon avulla

Istuminen 24/7 yhdistyy kiistatta moniin haittoihin: ongelmat tuki- ja liikuntaelimistölle, sydämelle ja verenkierrolle, ylipainon kertyminen, unen ja aineenvaihdunnan heikentyminen. Mitä jos kuitenkin sen sijaan, että listaamme kaikki istumisen haitat keskittyisimme ratkaisuihin? Millä tavoin voisimme tukea istumisen ja paikallaanolon vähentämistä kotona, koulussa ja työelämässä?

Cuckoo pyrkii olemaan juuri tällainen ratkaisu: mukana kulkeva virtuaalinen taukojumppapalvelu, jossa on fysioterapeutin suunnittelemat, istumatyöhön kohdistetut liikkeet höystettynä pelillisellä otteella, joka motivoi tauottamaan. Pitämällä taukoja voit kerätä pisteitä, lintuhahmoja ja kerryttää taukotreenistreakia. Voit myös osallistua viikottaisiin kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja – kukapa näitä kannustimia voisi vastustaa!

Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voit seurata työkavereidesi etenemistä kartalla, muodostaa sisäisiä tiimejä ja kilpailuja sekä haastaa kavereita muutaman päivän skaboihin. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja oman organisaation sijoitusta voi seurata myös yritysten välisessä Liigapörssissä.

Työn tauottaminen on tärkeää myös henkiselle hyvinvoinnille. Hetkellinen irtaantuminen työstä virkistää ajattelua ja vähentää päässä jyskyttävää stressiä. Cuckoo-taukoliikuntasovellus tarjoaa henkistä jumppaa kaipaaville myös mindfulness-harjoitteita. Tutkimusten mukaan tietoisen läsnäolon harjoittamisella on vaikutus työntekijöiden suorituskykyyn ja työtyytyväisyyteen.

Jätä yhteystietosi

Lisää sisältöä työpäivän tueksi

Hauska taukojumppa – Markus Pöyhösen piristävät taukoliikkeet

Taukojumppa on parhaimmillaan hauskaa ja helppoa. Se ei myöskään vie paljoa aikaa, etkä tarvitse siihen erityisiä varusteita tai ohjausta. Muutama minuutti ja jumppa on tehty! Löydät havainnollistavat videot artikkelista.

Toimistotyöläisen taukojumppa – helpot liikkeet työpöydän ääressä

Täydellisen taukojumpan voi tehdä myös työpöydän ääressä! Aikaakin riittää vain muutama minuutti. Löydät havainnollistavat videot ja ohjeet artikkelista.

Lyhyt taukojumppa – tehokkaat liikkeet nopeaan taukoon

Taukojumpan ei tarvitse viedä paljoa aikaa. Nopeat ja tehokkaat liikkeet piristävät työpäivää ja virkistävät oloa.

Lataa sovellus

Cuckoo löytyy nyt myös Applen App store:sta ja Google Play:sta. Lataa sovellus ja ala tauottamaan!