4 faktaa istumisen haitoista ja miten ehkäistä näitä

Liika istuminen on tuonut isoja ongelmia jaksamiseemme. Nämä on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi ehkäistä. Lue tästä artikkelista vinkit istumisen haittojen taklaamiseen!

Istumisen haitat

Erityisesti päätetyötä tekevien ihmisten kohdalla usein puhutaan pitkään istumisen tuomista haitoista. Taustalla on hyvä ajatus tuoda tietoisuuteen istumisen haitat ja miten ennalta ehkäistä tämän tuomia haittoja.

1. Istumisen haitat ovat todellisia

Istumisessa, kuten kaikessa muussakin liikaa on liikaa. Ongelman ytimessä on erityisesti liian pitkä yhtäjaksoinen istuminen, mitä tapahtuu usein työpäivän aikana. Kaiken kaikkiaan, aikuinen istuu, makaa tai seisoo paikoillaan yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan.

Pitkä istuminen kuormittaa monin eri tavoin kehoamme:

  • niska- hartiaseudun lihakset jännittyvät ja jumiutuvat
  • selkärangan välilevyt, erityisesti alaselässä, kuormittivat
  • polvet saattavat rasittua
  • voi kehittyä iskias-kipuja

2. Paras työasento on seuraava asento​

Istumiselta ei voi välttyä ja kokonaan sen kieltäminen ei myöskään ole järkevää. Sen sijaan, on hyvä noudattaa Selkäliiton suositusta vaihtaa työskentelyasentoa puolen tunnin välein. Työn aikana istuminen on ihan ok – kunhan nouset välillä ylös jaloittelemaan. Tee työtä välillä seisten, jaloittele ja tee säännöllisesti taukojumppaa. Tarkista myös täältä vinkit hyvän työasennon ja ryhdin säilyttämiseen.

Työskentelyasennon vaihtaminen puolen tunnin välein ja säännöllinen, oikeisiin lihaksiin ja nikamiin kohdistettu taukoliikunta, pitävät istumisesta rasittuneen vartalon tasapainossa, virkeänä ja vetreänä. Istuttaessa reisilihaksissa ei ole juuri lainkaan toimintaa, joten jalkalihasten aktivointi on äärimmäisen tärkeää. Näin verenkierto tehostuu, aineenvaihdunta vilkastuu, lihakset kuormittuvat tasapuolisemmin ja tuki- ja liikuntaelimistö pysyy vetreänä

Testaa Cuckoota ja pidä 3 minuutin aktiivinen tauko omalla työpisteelläsi:

”Cuckoo on koettu hauskaksi tavaksi tauottaa päiviä ja erityisen hyödylliseksi etäpäivinä. Myös yhteisöllisyys viehätti ja se, että taukoja voi ottaa osaksi tiimipalavereita. Se rikkoo jäätä tilanteessa kun tilanteessa.”

Elina Koski, Human resources manager, Ensto

3. Istumisen haitat – paras puolustus on mikrotauot​ ja istumisen vähentäminen

Sosiaali- ja terveysministeriön kansallisten suositusten mukaan istumista pitäisi pyrkiä vähentämään. Pelkkä vapaa-ajan liikunta ei riitä kumoamaan istumisen haittoja, minkä vuoksi vartalo pitäisi pitää aktiivisena myös työpäivien aikana asennon vaihtelun ja säännöllisen taukoliikunnan avulla.

Alla olevassa kaaviossa olevat käyrät kuvaavat henkilön energiatasoja kolmessa eri skenaariossa:

Punainen käyrä kuvaa henkilön päivää, jossa istutaan pitkäaikaisesti paikoillaan.

Musta käyrä kuvaa päivää, jolloin henkilö on tehnyt aamulla treenin, jonka jälkeen istahtaa koneen ääreen loppupäiväksi istumaan.

Violetti käyrä kuvaa tilannetta, jossa henkilö pitää lyhyitä säännöllisiä taukoja päivän aikana. Kuten huomata saattaa viimeisessä skenaariossa energiatasot pysyvät tasaisen korkealla ja huomattavasti korkeammalla myös päivän päätteksi.

4. Taklaa istumisen haitat ja aivosumu Cuckoon avulla

Pitkäaikainen istuminen yhdistyy kiistatta moniin haittoihin: ongelmat tuki- ja liikuntaelimistölle, sydämelle ja verenkierrolle, ylipainon kertyminen, unen ja aineenvaihdunnan heikentyminen.  Millä tavoin voisimme tukea istumisen ja paikallaanolon vähentämistä työelämässä?

Cuckoo on yksi ratkaisu tähän ongelmaan: Cuckoo on työpäivin hyvinvointisovellus, jossa on fysioterapeutin suunnittelemat, istumatyöhön kohdistetut liikkeet ylläpitämään energiatasoja. Pelillisten ominaisuuksien ansiosta Cuckoo motivoi tauottamaan ja säännöllisillä tauoilla onkin mahdollista saada isot, positiiviset kerrannaisvaikutukset omaan työhön. isi vastustaa!

Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voit seurata työkavereidesi etenemistä kartalla, tehdä aktiviteettihaasteita, muodostaa sisäisiä tiimejä ja kilpailuja sekä haastaa kavereita muutaman päivän skaboihin. Cuckoo on käytössä yli 200 suomalaisessa yrityksessä ja useassa eri maassa!

Työn tauottaminen on erityisen tärkeää henkiselle hyvinvoinnille. Hetkellinen irtaantuminen työstä virkistää ajattelua, vähentää aivosumua ja edesauttaa kognitiivisia kykyjä.  Cuckoo-taukoliikuntasovellus tarjoaa henkistä jumppaa kaipaaville myös mindfulness-harjoitteita. Tutkimusten mukaan tietoisen läsnäolon harjoittamisella on vaikutus työntekijöiden suorituskykyyn ja työtyytyväisyyteen.

Lisää sisältöä työpäivän tueksi

4 faktaa istumisen haitoista ja miten ehkäistä näitä

Liika istuminen on tuonut isoja ongelmia jaksamiseemme. Nämä on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi ehkäistä. Lue tästä artikkelista vinkit istumisen haittojen taklaamiseen!

Hybridityö tuli jäädäkseen – näillä vinkeillä onnistut

Näillä 7 vinkillä voit tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet artikkeliin myös käytännöllisiä vinkkejä tässä onnistumiseksi!

Kehitä työhyvinvointia näillä neljällä keinoilla

Mitä työhyvinvointi on? Tässä artikkelissa autamme ymmärtämään työhyvinvoinnin osa-alueita ja annamme käytännön keinoja työhyvinvoinnin edistämiseen.