Hybridityö vaikuttaa hyvinvointiin
Hyvinvoiva henkilöstö, joko toimistolla tai etäkonttorilla, on minkä tahansa organisaation suurin voimavara ja etu. Siksi keskusteltaessa työhyvinvoinnista hybridityö on tärkeää ottaa huomioon lähityön ohella.
Useissa organisaatioissa on luotu ns. hybridi-malli, eli työviikosta tehdään sovittu määrä päiviä toimistolta käsin ja loput voi tehdä etänä. Joissain tapauksissa työtä voidaan tehdä myös kokonaan etänä. Riippumatta hybridityömallin yksityiskohdista, tämä työelämän uusi normaali on muuttanut monia hyvinvointiin vaikuttavia seikkoja.
Kehon ja mielen ergonomia kuntoon
Jotta hybridityö toimii mahdollisimman hyvin, on tärkeää varmistaa, että työnteon olosuhteet ovat kunnossa niin kotona kuin toimistollakin. Lue lisää vinkkejä hyvään ergonomiaan ja työskentelyasentoon kotitoimistolla täältä. Myös Cuckoon vierailevan kirjoittajan, työterveyden dosentti Helena Mirandan blogisarjassa käydään läpi keinoja parantaa työkykyä.
Etätyössä luontaisia taukoja ja liikettä tulee vähemmän, kun tulostimelle tai kokoushuoneeseen ei tarvitse kävellä. Ei ole myöskään yhdentekevää millaisia taukoja pitää. Istuma-asennossa somen surffaaminen ei virkistä kehoa eikä mieltä. Laadukas tauko auttaa hetkeksi irtautumaan työstä ja aktivoi kehoa ja mieltä. Viisi vinkkiä hyviin rutiineihin etätöissä löydät täältä.
Kun mietitään työn ergonomiaa, usein tullaan ajatelleeksi ihmisen suhdetta toimintaympäristöönsä vain kehon näkökulmasta. Yhtä tärkeää on tarkastella myös kognitiivista ergonomiaa eli asiaa aivojen näkökulmasta. Kognitiivisen ergonomian tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus ja siten hyvinvoinnin lisääntyminen.