Hybridityö – uhka vai mahdollisuus?

Lataa ilmainen hybridityöopas! Näillä vinkeillä voit tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet oppaaseen myös käytännöllisiä vinkkejä, joilla näitä ajatuksia voi lähteä viemään työarkeen.

Mitä hybridityö on?​

Hybridityö tarkoittaa työskentelymallia, jossa töitä tehdään sekä fyysisesti työpaikalla että etänä, esimerkiksi kotona. Mahdollisuus tehdä hybridityötä vaihtelee paljon organisaatiosta sekä työtehtävistä ja vastuualueista riippuen.

Yhä useammassa organisaatiossa ollaan siirrytty kokonaan etätöihin tai fyysisesti työpaikalla tehtävää työtä ja etätyötä yhdistelevään hybridityöhön. Useissa organisaatioissa etätyöstä tai hybridimallista on tullut jo uusi normaali ja vanhaan sataprosenttiseen toimistotyöhön tuskin palataan ainakaan lähitulevaisuudessa.

Siksi kokosimme hybridityön oppaan, jossa esittelemme kahdeksan ideaa, joihin panostamalla voidaan tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet hybridityöoppaaseen myös käytännöllisiä vinkkejä, joilla näitä ajatuksia voi lähteä viemään työarkeen.

Lataa hybridityöopas

Lataa ilmainen opas, jossa esittelemme kahdeksan konkreettista ideaa, joilla tukea hyvinvointia hybridityössä.

Hybridityö – kaiken A ja O on yhteiset pelisäännöt​

Jos hybridityöskentelyn säännöt eivät ole selkeät, voi tilanteen epävarmuus lisätä kuormituksen kokemusta. Siksi on erittäin tärkeää kirkastaa työyhteisön yhteiset pelisäännöt. Ainakin seuraavat perusasiat on hyvä käydä yhdessä läpi:

  • Milloin ja missä työt tehdään?
  • Mitä viestintäkanavaa käytetään mihinkin tarkoitukseen?
  • Milloin tulee olla tavoitettavissa?

Etänä mutta yhdessä

Kun olette yhtäkkiä fyysisesti kaukana työkavereista, jää myös luonnollinen rupattelu ja yhteisöllisyys vähemmälle. Sosiaaliset suhteet vaikuttavat hyvinvointiimme merkittävästi, joten niihin kannattaa panostaa tietoisesti. Voisitteko esimerkiksi järjestää viikottaisia etäkahvitteluja, joissa vaihdetaan kuulumisia rennosti? Myös esimerkiksi säännöllinen yhteinen taukojumppa videopalaverien yhteydessä on hyvä tapa auttaa lisätä luontevaa yhdessäoloa ja samalla varmistaa, että työtä tauotetaan.

”Hyvät (työ)kaverit ovat kuin tähtiä. Vaikka et aina näe heitä, tiedät heidän olevan siellä.​”

Kehon ja mielen ergonomia kuntoon​

Jotta hybridityö toimii mahdollisimman hyvin, on tärkeää varmistaa, että työnteon olosuhteet ovat kunnossa niin kotona kuin toimistollakin. Lue lisää vinkkejä hyvään ergonomiaan ja työskentelyasentoon kotitoimistolla täältä. Myös Cuckoon vierailevan kirjoittajan, työterveyden dosentti Helena Mirandan blogisarjassa käydään läpi keinoja parantaa työkykyä. Käykää yhdessä läpi keinoja, joilla voitte tukea työn sujuvuutta ja työhyvinvoinnin edellytyksiä myös kotikonttorilla. Onko kaikilla toimivat yhteydet? Voitteko tukea ergonomisen etätyöpisteen hankinnassa?

Etätyössä luontaisia taukoja ja liikettä tulee vähemmän, kun tulostimelle tai kokoushuoneeseen ei tarvitse kävellä. Ei ole myöskään yhdentekevää millaisia taukoja pitää. Istuma-asennossa somen surffaaminen ei virkistä kehoa eikä mieltä. Laadukas tauko auttaa hetkeksi irtautumaan työstä ja aktivoi kehoa ja mieltä. Viisi vinkkiä hyviin rutiineihin etätöissä löydät täältä.

Kun mietitään työn ergonomiaa, usein tullaan ajatelleeksi ihmisen suhdetta toimintaympäristöönsä vain kehon näkökulmasta. Yhtä tärkeää olisi tarkastella myös kognitiivista ergonomiaa eli asiaa aivojen näkökulmasta. Kognitiivisen ergonomian tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus ja siten hyvinvoinnin lisääntyminen. Etätyössä viestejä ja ilmoituksia voi tulla toimistoarkea enemmän, joten on tarpeen järjestää aivoille työrauhaa. Hyvä puoli hybridityössä on se, että ympärillä pyörii vähemmän kollegoita, joten on helpompi määritellä itse milloin on yhteydenottojen tavoitettavissa.

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 1 000 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tuo säännölliset, lyhyet tauot rytmittämään työpäivää sekä auttamaan palautumisessa jo työaikana sekä sen jälkeen.

Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta tauosta ja merkitystä aktiviteetista saat pisteitä, kerrytät streakia ja näet edistymisesi.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita. Cuckoota käyttää jo reilut 200 eri yritystä ja organisaatiota.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää HR Masterclassia

Hauska taukojumppa – Markus Pöyhösen piristävät taukoliikkeet

Taukojumppa on parhaimmillaan hauskaa ja helppoa. Se ei myöskään vie paljoa aikaa, etkä tarvitse siihen erityisiä varusteita tai ohjausta. Muutama minuutti ja jumppa on tehty! Löydät havainnollistavat videot artikkelista.

Toimistotyöläisen taukojumppa – helpot liikkeet työpöydän ääressä

Täydellisen taukojumpan voi tehdä myös työpöydän ääressä! Aikaakin riittää vain muutama minuutti. Löydät havainnollistavat videot ja ohjeet artikkelista.

Lyhyt taukojumppa – tehokkaat liikkeet nopeaan taukoon

Taukojumpan ei tarvitse viedä paljoa aikaa. Nopeat ja tehokkaat liikkeet piristävät työpäivää ja virkistävät oloa.