Cuckoo blogi

Hybridityö – uhka vai mahdollisuus?

Mitä hybridityö on?

Hybridityö tarkoittaa työskentelymallia, jossa töitä tehdään sekä fyysisesti työpaikalla että etänä, esimerkiksi kotona. Mahdollisuus tehdä hybridityötä vaihtelee paljon organisaatiosta sekä työtehtävistä ja vastuualueista riippuen.

Yhä useammassa organisaatiossa ollaan siirrytty kokonaan etätöihin tai fyysisesti työpaikalla tehtävää työtä ja etätyötä yhdistelevään  hybridityöhön. Useissa organisaatioissa etätyöstä tai hybridimallista on tullut jo uusi  normaali ja vanhaan sataprosenttiseen toimistotyöhön tuskin palataan ainakaan lähitulevaisuudessa. 

 

Siksi kokosimme hybridityön oppaan, jossa esittelemme kahdeksan ideaa, joihin  panostamalla voidaan tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet hybridityöoppaaseen myös käytännöllisiä vinkkejä, joilla näitä ajatuksia voi lähteä viemään työarkeen.

Hybridityö - kaiken A ja O on yhteiset pelisäännöt

Jos hybridityöskentelyn säännöt eivät ole selkeät, voi tilanteen epävarmuus lisätä kuormituksen kokemusta. Siksi on erittäin tärkeää kirkastaa työyhteisön yhteiset pelisäännöt. Ainakin seuraavat perusasiat on hyvä käydä yhdessä läpi: 

 

  • Milloin ja missä työt tehdään?

 

  • Mitä viestintäkanavaa käytetään mihinkin tarkoitukseen?

 

  • Milloin tulee olla tavoitettavissa? 

Etänä mutta yhdessä

Hybridityö ja työkavereiden näkeminen

Kun olette yhtäkkiä fyysisesti kaukana työkavereista, jää myös luonnollinen rupattelu ja yhteisöllisyys vähemmälle. Sosiaaliset suhteet vaikuttavat hyvinvointiimme merkittävästi, joten niihin kannattaa panostaa tietoisesti. Voisitteko esimerkiksi järjestää viikottaisia etäkahvitteluja, joissa vaihdetaan kuulumisia rennosti? Myös esimerkiksi säännöllinen yhteinen taukojumppa videopalaverien yhteydessä on hyvä tapa auttaa lisätä luontevaa yhdessäoloa ja samalla varmistaa, että työtä tauotetaan.

Hyvät (työ)kaverit ovat kuin tähtiä. Vaikka et aina näe heitä, tiedät heidän olevan siellä.

Kehon ja mielen ergonomia kuntoon

Jotta hybridityö toimii mahdollisimman hyvin, on tärkeää varmistaa, että työnteon olosuhteet ovat kunnossa niin kotona kuin toimistollakin. Lue lisää vinkkejä hyvään ergonomiaan ja työskentelyasentoon kotitoimistolla täältä. Myös Cuckoon vierailevan kirjoittajan, työterveyden dosentti Helena Mirandan blogisarjassa käydään läpi keinoja parantaa työkykyä. Käykää yhdessä läpi keinoja, joilla voitte tukea työn sujuvuutta ja työhyvinvoinnin edellytyksiä myös kotikonttorilla. Onko kaikilla toimivat yhteydet? Voitteko tukea ergonomisen etätyöpisteen hankinnassa? 

Etätyössä luontaisia taukoja ja liikettä tulee vähemmän, kun tulostimelle tai kokoushuoneeseen ei tarvitse kävellä. Ei ole myöskään yhdentekevää millaisia taukoja pitää. Istuma-asennossa somen surffaaminen ei virkistä kehoa eikä mieltä. Laadukas tauko auttaa hetkeksi irtautumaan työstä ja aktivoi kehoa ja mieltä. Viisi vinkkiä hyviin rutiineihin etätöissä löydät täältä.

Hybridityö ja taukoliikunta

Kun mietitään työn ergonomiaa, usein tullaan ajatelleeksi ihmisen suhdetta toimintaympäristöönsä vain kehon näkökulmasta. Yhtä tärkeää olisi tarkastella myös kognitiivista ergonomiaa eli asiaa aivojen näkökulmasta. Kognitiivisen ergonomian tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus ja siten hyvinvoinnin lisääntyminen. Etätyössä viestejä ja ilmoituksia voi tulla toimistoarkea enemmän, joten on tarpeen järjestää aivoille työrauhaa. Hyvä puoli hybridityössä on se, että ympärillä pyörii vähemmän kollegoita, joten on helpompi määritellä itse milloin on yhteydenottojen tavoitettavissa.

Hybridityö haltuun Cuckoon avulla

 

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löytyy yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Käyttäjä saa Cuckoosta muistutukset tauoista 1-3 kertaa päivässä haluttuina aikoina ja Cuckoon pelilliset ominaisuudet pitävät huolen, että taukoja tulee todella tehtyä! 

"Cuckoon  avulla niitä taukoja oikeasti tulee pidettyä ja niitä haluaa pitää, koska tulee halu kerätä lisää pisteitä - aikuinenkin mieli toimii lapsen lailla."

- Iina, Cuckoo-käyttäjä

Tekemällä taukoliikuntaa ja muita fiksuja valintoja työpäivän aikana (valitsemalla portaat, vaihtamalla työskentelyasentoa, pitämällä kävelykokouksen, viemällä roskat) voi kerätä pisteitä ja lintuhahmoja, edetä kartalla, kerryttää taukotreenistreakia sekä osallistua viikottaisiin kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin.

Cuckoo auttaa taklaamaan istumisen haitat

Cuckoo auttaa lisäämään myös yhteisöllisyyden tunnetta hybridityössä. Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, työkavereiden etenemistä voi seurata kartalla ja taukojen pitämisestä voi järjestää tiimien välisiä kilpailuja sekä lähettää kollegoille haasteita muutaman päivän skaboihin. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja oman organisaation sijoitusta voi seurata myös yritysten välisessä Liigapörssissä. Taukojen pitäminenkin on tuplasti hauskempaa porukalla – yhteisiä taukoja voi pitää sekä toimistolla että videotapaamisissa etänä. 

Työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen on hybridi- ja etätyössä on haastavaa, kun työntekijöitä ei nähdäkään kasvotusten päivittäin. On tärkeää, että työntekijöiden hyvinvointiin kiinnitetään huomiota ja ollaan tarvittaessa valmiita tekemään toimenpiteitä sen edistämiseksi. Hybridityötä tekevien kohdalla vuosittainen hyvinvointikysely voi tuottaa tietoa liian harvoin. Cuckoon avulla yrityksen johto ja HR voi myös saada ajantasaista dataa työntekijöiden hyvinvoinnista tukemaan hyvinvointijohtamista. Lue lisää täältä.

 

 

Hybridityö - lataa ilmainen opas!

Hybridityön opas sisältää paljon konkreettisia vinkkejä, joilla näitä ajatuksia voi lähteä viemään työarkeen.

 

 

 

Lue lisää aiheesta

Blogi

Webinaari: Johtajaksi kasvaminen

Tässä webinaarissa Cuckoon CMO Tomi Kaukinen keskustelee Suomen menestyneimmän koripallovalmentajan Henrik Dettmannin kanssa johtajuudesta ja miten rooliin voi kasvaa.

Read More »
Blogi

Henkilöstön työkyky – ennakoi ja varaudu

Tässä webinaarissa Cuckoon CMO Tomi Kaukinen sekä LähiTapiolan asiantuntijat Noora Niemi ja Tuomo Mikolanniemi keskustelevat ajankohtaisista työkyvyn ylläpitämisen haasteista ja työkykyä uhkaavista asioista.

Read More »

Miten Cuckoo auttaisi sinua ja kollegoitasi työpäivien aktivoinnissa?

Cuckoon tiimi auttaa mielellään pohtimaan teille sopivaa pakettia ja aktivointia!

Jätä yhteystietosi alle niin saat lisätietoja Cuckoosta

Jättämällä yhteystietosi hyväksyt, että Cuckoo on yhteydessä sinuun ja voi käyttää yhteiystietoja markkinointitarkoituksiin.

Ei sitoumusta. Tietosi on meillä turvassa.