Liikunnan ja lyhyiden taukojen vaikutus kognitiiviseen ergonomiaan

On yhä selvempää, että nykyiset työskentelytapamme kuormittavat henkistä hyvinvointiamme. On kuitenkin olemassa yksinkertainen mutta tehokas ratkaisu, joka voi auttaa lievittämään näitä haasteita: säännöllisen liikunnan ja taukojen sisällyttäminen päivittäisiin rutiineihimme.

Henkinen hyvinvointi ja kognitiivinen ergonomia hyötyvät lyhyistä tauoista

Nykypäivän nopeatahtisessa ja erittäin vaativassa työympäristössä henkiset terveyshaasteet ovat lisääntyneet. Moderniin työkulttuurissa istutaan paljon, liikutaan vähän ja altistutaan jatkuvasti näytöille. Tämä johtaa lisääntyneeseen stressiin, ahdistukseen ja lopulta loppuunpalamiseen. Etätyöskentely sekä ammatillisen ja henkilökohtaisen elämän välisen rajan hämärtyminen ovat pahentaneet näitä ongelmia. Monet tuntevatkin itsensä ylikuormittuneiksi ja henkisesti uupuneiksi.

Työpaineiden kasvaessa on selvää, että kognitiivinen ergonomia ja henkinen hyvinvointi ovat koetuksella. Kuitenkin on olemassa yksinkertainen mutta tehokas ratkaisu, joka voi auttaa lievittämään näitä haasteita: säännöllisen liikunnan ja taukojen sisällyttäminen päivittäisiin rutiineihimme.

Artikkelin asiantuntija on Cuckoon hyvinvointiasiantuntija ja Head of Customer Success Anni Havas

”Syksyllä pimeys voi viedä energiat ja ulos lähteminen voi tuntua vaikealta. Kuitenkin jo lyhyt aika ulkona virkistää, joten suosittelen ottamaan vähintään 5 minuutin happihyppelyn jokaiseen työpäivään. Jos ulos meneminen ei ole mahdollista, lyhyen rentoutusharjoituksen kuunteleminen ja ikkunasta ulos katsominen voi tarjota mukavan palautumishetken.”

Taukoliikunta vähentää stressiä ja ahdistusta

Säännöllinen liikkuminen ja lyhyet tauot voivat vähentää stressiä ja ahdistusta merkittävästi. Fyysinen aktiivisuus auttaa vapauttamaan endorfiineja, kehon luonnollisia mielialan kohottajia. American Anxiety and Depression Associationin mukaan jo pieni määrä liikuntaa lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja kognitiivista ergonomiaa sekä edistää yleistä henkistä hyvinvointia. Siksi lyhyet liikkumistauot päivän aikana, vaikka vain nopea kävely toimiston ympäri, voivat auttaa ehkäisemään stressin kertymistä.

Korkean suorituskyvyn tiimin rakentaminen

Lyhyet tauot, jotka sisältävät liikkumista, voivat auttaa nollaamaan mielen työpäivän aikana.  Samalla myös keskittymiskyky ja tuottavuus paranee. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkät työjaksot ilman taukoja voivat johtaa henkiseen väsymykseen, mikä heikentää kykyämme keskittyä ja tehdä tehokkaita päätöksiä. Toisaalta lyhyiden taukojen, kuten seisomisen, venyttelyn tai kävelyn sisällyttäminen päivään voi palauttaa keskittymiskyvyn ja energian ja näin mahdollistaa tuottavammat ja tehokkaammat työskentelyjaksot.

Luovuuden ja mielialan parantaminen

Liikkuminen on yhdistetty luovuuden lisääntymiseen. Stanfordin yliopiston tutkimus osoitti, että kävely voi lisätä luovaa ajattelua keskimäärin 60 %. Tämä johtuu siitä, että fyysinen aktiivisuus auttaa stimuloimaan uusia hermoyhteyksiä, mikä edistää divergoivaa ajattelua, joka on olennaista ongelmanratkaisussa ja luovissa tehtävissä. Kun astut pois työpöydän äärestä ja liikut, annat aivoillesi mahdollisuuden käsitellä tietoa uusilla tavoilla. Tämä johtaakin usein tuoreisiin oivalluksiin ja ideoihin.

Fyysinen aktiivisuus, jopa lyhyinä jaksoina, voi myös vaikuttaa merkittävästi mielialaan. Liikkuminen stimuloi dopamiinin, serotoniinin ja noradrenaliinin tuotantoa. Nämä välittäjäaineet ovat keskeisiä mielialan säätelyssä ja masennuksen tunteiden torjumisessa. Lisäksi säännölliset liikkumistauot voivat vähentää loppuunpalamisen ja henkisen uupumuksen tunteita, auttaen ylläpitämään positiivista ja resilienttiä asennetta työssä.

Mielen selkeyden lisääminen ja aivosumun vähentäminen

Pitkät työjaksot ilman taukoja voivat johtaa kognitiiviseen väsymykseen, joka heikentää kykyämme ajatella selkeästi ja tehdä päätöksiä. Lyhyet tauot, joihin sisältyy fyysistä liikkumista, voivat lisätä verenkiertoa aivoihin ja tarjota virkistystä mielelle parantaen tarkkaavaisuutta ja vähentäen loppuunpalamisen riskiä. Tämä mielen selkeys ei ainoastaan lisää tuottavuutta, vaan myös lisää onnistumisen tunteita ja hyvinvointia koko päivän ajan.

Terveen kulttuurin edistäminen

Kun työntekijöitä kannustetaan ottamaan säännöllisesti liikuntaa ja taukoja työpäivän aikana, rakennetaan samalla terveempää työkulttuuria, jossa ihmiset voivat paremmin ja ovat tehokkaampia. Priorisoimalla liikkumisen työntekijät voivat kehittää tietoisempaa lähestymistapaa päivittäisiin rutiineihinsa, mikä edistää pitkäaikaista henkistä ja fyysistä terveyttä sekä ylläpitää parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Lue täältä kolme vinkkiä siihen, miten otat taukoliikunnan osaksi työpaikan arkea.

Lopuksi: Kognitiivinen ergonomia ja mielen hyvinvointi paranevat lyhyillä tauoilla

Liikkuminen ja säännölliset tauot kuuluvat olennaisesti terveeseen työskentelyrutiiniin. Liikunnan ja taukojen lisääminen työpäivään voi merkittävästi parantaa henkistä hyvinvointia, tehokkuutta ja kognitiivista ergonomiaa. Vähentämällä stressiä, parantamalla mielialaa sekä keskittymiskykyä ja luovuutta tuet sekä henkilökohtaista terveyttä että ammatillista tuottavuutta. Maailmassa, joka usein suosii jatkuvaa toimintaa, on tärkeää muistaa, että liikkuminen ja lepo eivät ole ylellisyyksiä – ne ovat välttämättömyyksiä terveemmän ja onnellisemman elämän kannalta.

Lähteet:

  1. Anxiety and Depression Association of America. (n.d.). Physical Activity Reduces Stress.
  2. Oppezzo, M., & Schwartz, D. L. (2014). Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, 40(4), 1142–1152.
  3. Harvard Health Publishing. (2018). Exercise is an all-natural treatment to fight depression.
  4. Smith, A. (2016). Work breaks and productivity. Health Psychology Open, 3(1).

Lisää aiheesta

Liikunnan ja lyhyiden taukojen vaikutus kognitiiviseen ergonomiaan

On yhä selvempää, että nykyiset työskentelytapamme kuormittavat henkistä hyvinvointiamme. On kuitenkin olemassa yksinkertainen mutta tehokas ratkaisu, joka voi auttaa lievittämään näitä haasteita: säännöllisen liikunnan ja taukojen sisällyttäminen päivittäisiin rutiineihimme.

Mehiläisen työterveyspsykologin viisi vinkkiä: Näin palaudut jo työpäivän aikana

Oletko miettinyt aivojesi kuormitusta? Palaudutko hyvin työpäivän aikana? Oletko muistanut pitää taukoja ja syötkö lounaasi ajallaan? Tietotyötä tekevien virheiden määrä kasvaa ja päätöksenkyky heikentyy, mikäli aivot ovat ylikuormittuneet ja työpäivät ovat kohtuuttoman pitkiä. Tietyissä ammateissa tämä voi olla jopa vaaraksi, esimerkiksi ajoneuvon kuljettajilla tai lentäjillä. Mutta oli työsi mitä tahansa, olisi palautumiseen hyvä keskittyä vapaa-ajan lisäksi jo työpäivän aikana.

Mehiläisen työfysioterapeuttien viisi vinkkiä kehon hyvinvoinnin parantamiseen myymälä- ja asiakaspalvelutyössä

Tietotyö kuormittaa aivoja ja fyysinen työ kehoa. Kehon ja mielen palautumisesta on tärkeää huolehtia. Fyysinen rasitus on keholle hyväksi, mutta palautumisesta tulee huolehtia jo työpäivän aikana. Tämä auttaa ennaltaehkäisemään kehon jumeja ja edesauttaa kehon hyvinvointia ja omaa jaksamista, jolloin työpäivän jälkeen on vielä energiaa muille asioille.