Cuckoon tiimin vinkit etätyöpäivien taukoihin, jotka todella virkistävät

Etätyö on useimmille arkipäivää, ja vaikka se tarjoaa joustavuutta, se tuo mukanaan myös haasteita sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille. Pitkät tunnit tietokoneen ääressä, jotka vietetään usein staattisessa asennossa, voivat aiheuttaa fyysisiä vaivoja kuten selkä- ja niskakipuja. Samalla liikkumisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen puute voi lisätä stressiä ja väsymystä. Ajan myötä tämä voi johtaa uupumukseen, alentuneeseen tuottavuuteen ja eristäytymisen tunteisiin. Ilman luonnollisia taukoja, joita tulee pidettyä perinteisessä toimistoympäristössä esimerkikis kävelemällä kokouksiin tai juttelemalla työkavereiden kanssa, on helppo ajautua passiiviseen rutiiniin. On jo tehty jonkin verran tutkimusta etätyön vaikutuksista ihmisen terveydelle, mutta todellisuudessa emme vielä edes tiedä millä kaikilla tavoilla etätyöskentely yksilöihin tai yhteiskuntaan vaikuttaa.

Sen tiedämme kuitenkin, että tietoisten taukojen pitäminen ja liikunnan lisääminen työpäivään riippumatta siitä, missä työskentelee, auttaa torjumaan monia paikallaan istumisen ja päätetyöskentelyn tuomia haittoja. Jotta varmistat, että liikut riittävästi ja pysyt aktiivisena etenkin etätyöpäivien aikana, on tärkeää käyttää hetki taukojen suunnittelemiseen. Liian usein etätyö johtaa pitkiin paikallaanolojaksoihin, jotka voivat jättää sinut väsyneeksi ja motivoimattomaksi. Kotona työskentely tarjoaa kuitenkin joustavuutta ja voit olla luovempi taukojesi kanssa. Kotona on mahdollista tehdä asioita, jotka eivät luontevasti onnistu toimistossa. Tässä on kolme yksinkertaista, mutta tehokasta tapaa pitää taukoja. Energisempi olo on taattu!

1. Kävele luonnossa

Yksi parhaista tavoista virkistäytyä tauon aikana on astua ulos ja nauttia luonnosta. Jo muutama minuutti riittää. Luontokylpy, eli yksinkertaisesti ajan viettäminen ulkona, voi parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja kohottaa yleistä hyvinvointia. Nopea kävely korttelin ympäri tai istuskelu omalla pihalla voi tehdä ihmeitä henkiselle ja fyysiselle jaksamisellesi. Raitis ilma ja auringonvalo auttavat virkistämään mieltä, mikä antaa sinulle uutta energiaa palata töiden pariin.

2. Lue kirjaa tai lehteä

Näytöstä irrottautumisen ei tarvitse tarkoittaa pelkästään fyysistä liikkumista, vaan se voi olla myös muu palauttava hetki, joka antaa mielelle pienen levon. Kirjan tai sanomalehden lukeminen tauon aikana voi toimia henkisenä nollauksena, jolloin voit hetkeksi keskittyä johonkin muuhun kuin työasioihin. Olipa kyseessä kaunokirjallisuus, mielenkiintoinen artikkeli tai vain muutama sivu romaanista, lukeminen voi vähentää stressiä, herättää luovuutta ja auttaa sinua palaamaan tehtäviesi pariin virkistyneenä.

3. Venyttele

Pitkät istumisjaksot voivat johtaa jäykkyyteen, selkäkipuihin ja energian vähenemiseen. Yksinkertaisten venytysten sisällyttäminen taukoihin voi auttaa torjumaan tätä. Keskity venyttämään selkää, niskaa, hartioita ja jalkoja parantaaksesi verenkiertoa ja lievittääksesi lihasjännitystä. Jo 2-3 minuutin venyttely antaa energiaa, lisää liikkuvuutta ja parantaa ryhtiä, mikä saa sinut tuntemaan olosi mukavammaksi ja virkeämmäksi. Kotona venyttely antaa sinulle enemmän vapautta käyttää lattiaa ja seiniä apuna kuin mitä ehkä toimistossa haluaisit hyödyntää. Tiesitkö, että Cuckoosta löytyy myös venyttelyä ja joogaa?

1. Selän pyöristys ja rintarangan avaus​

Kumarru rentona roikottaen ylävartaloa kohti lattiaa. Nouse ylös, vie kädet sivuille ja avaa rinta. Toista.

3. Kyljen venytys

Laita vasten jalka oikean jalan taakse ristiin. Nosta vasen käsi ylös. Taivuta kylkeä oikealle. Toista toiseen suuntaan.

5. Hartioiden pyörittely

Pyöritä hartioita muutaman kerran taakse ja eteen. Tee pumppaavaa liikettä nostamalla hartioita kohti korvia. Toista liikesarja.

Ottamalla säännölliset tauot osaksi päivittäistä rutiiniasi, tunnet olosi energisemmäksi ja parannat samalla tuottavuuttasi sekä hyvinvointiasi etätyöpäivien aikana. Muista, että itsestä huolehtiminen on avain sekä tehokkuuteen että palautumiseen työskennellessäsi kotona!

Lisää sisältöä työpäivän tueksi

Taukoliikunta osaksi työpaikan arkea – top 3 tavat

Pienillä arkisilla valinnoilla voi olla iso vaikutus hyvinvoinnin kannalta. Usein vaikeinta on päästä alkuun. Lähtemällä liikkeelle pienin askelin yhdessä työkavereiden kanssa kynnys aloittaa on huomattavasti matalampi.

4 faktaa istumisen haitoista ja miten ehkäistä näitä

Liika istuminen on tuonut isoja ongelmia jaksamiseemme. Nämä on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi ehkäistä. Lue tästä artikkelista vinkit istumisen haittojen taklaamiseen!

Hybridityö tuli jäädäkseen – näillä vinkeillä onnistut

Näillä 7 vinkillä voit tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet artikkeliin myös käytännöllisiä vinkkejä tässä onnistumiseksi!