Hybridityö tuli jäädäkseen – näillä vinkeillä onnistut

Näillä 7 vinkillä voit tukea hyvinvointia hybridityössä. Olemme koonneet artikkeliin myös käytännöllisiä vinkkejä tässä onnistumiseksi!

Hybridityö vaikuttaa hyvinvointiin

Hyvinvoiva henkilöstö, joko toimistolla tai etäkonttorilla, on minkä tahansa organisaation suurin voimavara ja etu. Siksi keskusteltaessa työhyvinvoinnista hybridityö on tärkeää ottaa huomioon lähityön ohella.

Useissa organisaatioissa on luotu ns. hybridi-malli, eli työviikosta tehdään sovittu määrä päiviä toimistolta käsin ja loput voi tehdä etänä. Joissain tapauksissa työtä voidaan tehdä myös kokonaan etänä. Riippumatta hybridityömallin yksityiskohdista, tämä työelämän uusi normaali on muuttanut monia hyvinvointiin vaikuttavia seikkoja.

Kehon ja mielen ergonomia kuntoon​

Jotta hybridityö toimii mahdollisimman hyvin, on tärkeää varmistaa, että työnteon olosuhteet ovat kunnossa niin kotona kuin toimistollakin. Lue lisää vinkkejä hyvään ergonomiaan ja työskentelyasentoon kotitoimistolla täältä. Myös Cuckoon vierailevan kirjoittajan, työterveyden dosentti Helena Mirandan blogisarjassa käydään läpi keinoja parantaa työkykyä.

Etätyössä luontaisia taukoja ja liikettä tulee vähemmän, kun tulostimelle tai kokoushuoneeseen ei tarvitse kävellä. Ei ole myöskään yhdentekevää millaisia taukoja pitää. Istuma-asennossa somen surffaaminen ei virkistä kehoa eikä mieltä. Laadukas tauko auttaa hetkeksi irtautumaan työstä ja aktivoi kehoa ja mieltä. Viisi vinkkiä hyviin rutiineihin etätöissä löydät täältä.

Kun mietitään työn ergonomiaa, usein tullaan ajatelleeksi ihmisen suhdetta toimintaympäristöönsä vain kehon näkökulmasta. Yhtä tärkeää on tarkastella myös kognitiivista ergonomiaa eli asiaa aivojen näkökulmasta. Kognitiivisen ergonomian tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus ja siten hyvinvoinnin lisääntyminen.

8 vinkkiä hybridityöhön

Perusasioiden pelisäännöt

  • milloin ja missä työt tehdään? Miten synkronoidaan tiimien välinen yhteistyö
  • viestintäkanavien selkeys
  • milloin tulee olla tavoitettavissa
  • mitkä ovat tiimin yhteisiä päivä, jolloin kaikki ovat koolla?
  • vastuiden jaon selkeys

Kirkastakaa työn merkityksellisyys

  • parhaillaan hybridityö tuo omaan työhön autonomiaa ja hallinnan tunnetta, jolla on suora vaikutus työn miellekkyyteen
  • yhteenkuuluvuuden tunne: tämän eteen pitää hybridityömallissa löytää uusia keinoja, esimerkiksi yhteiset Cuckoo-tauot!

Työvälineiden säännöllinen päivitys ja ergonomiasta huolehtiminen

  • säädettävän työpisteen mahdollistaminen myös kotitoimistossa
  • optimaalisinta tilanne on, jos etäkonttorilta löytyy on vain työntekoa varten tarkoitettu tila

Tila ja mahdollisuus sosiaalisten suhteiden ylläpitämiselle

  • aikataulutetut, säännölliset tapaamiset, jossa ”vain” läsnäololle on varattu aikaa
  • tiimin yhteiset hetket, jolloin tehdään jotain muuta, kuin vain töitä, esimerkiksi viikottaiset etäkahvit
  • kalenteriin säännölliset tauot, yhdessä tai erikseen

”Hyvät (työ)kaverit ovat kuin tähtiä. Vaikka et aina näe heitä, tiedät heidän olevan siellä.​”

Huolehdi aivojen hyvinvoinnista

  • ergonomiasta huolehtiminen ulottuu myös aivoihin asti; kognitiivisen ergonomian tavoitteena on toiminnan tehokkuus, sujuvuus ja siten hyvinvoinnin lisääntyminen
  • näin tuet kognitiivista ergonomiaa: vähemmän keskeytyksiä, työtehtävien kirkastettu priorisointia ja ”multitaskauksen” välttäminen ja vähemmän ulkopuolisia häiriötekijöitä

Seuratkaa työhyvinvointia ja jaksamista

  • työhyvinvointia ei voi jättää oman onnensa nojaan, koska se muodostuu monesta arkipäiväisestä ja työhön olennaisesti liittyvästä elementistä
  • huolehtikaa avoimesta keskustelusta ja tehkää tarvittavia muutoksia, jos epäkohtia jaksamisessa tai hyvinvoinnissa ilmenee tiimin kesken

Panostakaa laadukkaaseen tauottamiseen

  • työn tauottamisella on merkittävä vaikutus työhyvinvointiin
  • hybridityömallissa tauot saattavat herkästi unohtua ja liikettä yleisesti tulee paljon vähemmän
  • Cuckoon kanssa tehokas tauottaminen tapahtuu kuin itsestään, riippumatta työskenteleekö toimistolla vai etäyhteyden päässä!

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 1 000 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tuo säännölliset, lyhyet tauot rytmittämään työpäivää sekä auttamaan palautumisessa jo työaikana sekä sen jälkeen.

Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta tauosta ja merkitystä aktiviteetista saat pisteitä, kerrytät streakia ja näet edistymisesi.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita. Cuckoota käyttää jo reilut 200 eri yritystä ja organisaatiota.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää aiheesta

Miten luoda hyvä työilmapiiri? Amel Gailyn 6 vinkkiä

Tässä artikkelissa tarkastellaan hyvää työilmapiiriä ja miten se auttaa sekä työyhteisön että koko organisaation menestykseen.

Työssä jaksaminen: 5 vinkkiä hyvinvoinnin parantamiseksi

Tässä artikkelissa käsittelemme työssä jaksamista ja annamme viisi vinkkiä siihen, miten työhyvinvointia ja työssä jaksamista voi parantaa.

Henkinen työhyvinvointi – avain tuottavuuteen ja työssä viihtymiseen

Tässä artikkelissa tarkastellaan henkistä työhyvinvointia ja miten sitä parantamalla voidaan saavuttaa parempaa työmotivaatiota, sitoutumista ja tuottavuutta yrityksessä.