Miten ennakoida henkilöstön työkykyä? Voiko siihen varautua?
Organisaatiot ympäri maailmaa taistelevat tällä hetkellä usean huolestuttavan trendin kanssa. Puhutaan ”quiet quitting” sekä uupumisesta ja jatkuvan etätyön vaikutuksesta yhteisöllisyyteen. Menestyskirjailija Malcolm Gladwell otti muun muassa jyrkästi kantaa etätyötä vastaan tuoreessa haastattelussa.
Ei ole siis kumma, että organisaatioiden joka tasolla piilee suuria haasteita, jotka vaativat välitöntä huomioita ennakoimisen sekä varautumisen suhteen. Strategisesti on siis hyvä pysähtyä miettimään työkyvyttömyysriskien nykytilaa sekä henkilöstön työkykyisyyttä.
”Hybridiajassa on tärkeää, että esihenkilö pitää yhteyttä omaan tiimiinsä säännöllisesti ja aktiivisesti” sanoo LähiTapiolan asiantuntija Noora Niemi.
”Aikaa pitää olla aitoon vuorovaikutukseen, siihen että oikeasti pysähdytään ja kysytään ”Miten sinulla menee?”, Niemi jatkaa.
Entä mitä jos itse esihenkilö on huonossa jamassa? Kysyykö kukaan ikinä ylöspäin? Valitettavan usein juuri ylöspäin ei kuulumisia kysytä, vaikka monesti siihenkin on syytä tarttua. Niemen mukaan hyvä työyhteisö perustuu siihen että välitetään toinen toisestaan. Työkyvyn ylläpitämisen strategiassa on siis myös tärkeää ymmärtää esihenkilötason tarpeita tukeen.
Mutta mikä ero on sitten ennaltaehkäisyllä ja ennakoinnilla ja varautumisella?
Hyvään liiketoimintaan kuuluu riskien realistinen kartoittaminen ja suunnitelma: mitä tehdä, jos potentiaaliset riskit toteutuvat.
”Ennakointi ja varautuminen voi juuri olla esimerkiksi vakuutuksen ottamista ja varahenkilöjärjestelyitä. Ensijaisesti nämä pitää olla kunnossa. Eli mitä tehdään kun joku henkilö on poissa, ja kuka ne tekee”, sanoo LähiTapiolan asiantuntija Tuomo Mikolanniemi.
”Ja ennaltaehkäisy on se, ettei näihin tilanteisiin päädytä. Ei päädytä käyttämään vakuutusta tai ei tarvita varahenkilöä”, Mikolanniemi jatkaa.
Niemi korostaa myös yleisesti vakuutuksen tarkistamista etätyötilanteissa. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kotona, ja kun entistä enemmän aikaa käytetään kotona, onnettomuuksien todennäköisyys kasvaa.
Käytännön vinkkejä ja työkaluja henkilöriskien hallintaan löydät täältä. Tutustu LähiTapiolan ratkaisuihin työkyvyn tueksi.
Katso kaikki loistavat vinkit ja koko keskustelu Cuckoon webinaarista
Webinaarissa Cuckoon CMO Tomi Kaukinen sekä LähiTapiolan asiantuntijat Noora Niemi ja Tuomo Mikolanniemi keskustelevat ajankohtaisista työkyvyn ylläpitämisen haasteista ja työkykyä uhkaavista asioista.
Katso koko tallenne ilmaiseksi alta.