Facebook pixel

Mikä on mikrotauko ja miksi se on tärkeä?

Mikrotauko on 1-5 minuutin mittainen tauko työpäivässäsi. Miten saat muutaman minuutin tauosta kaiken hyödyn parhaiten irti?

Miten mikrotauko määritellään?

Mikrotauko on 1-5 minuutin mittainen tauko työpäivässäsi. Sitä ei ole kalenteroitu eikä se kuulu osaksi lakisääteisiä lounas- ja kahvitaukoja. Mikrotauon ajan ja paikan työntekijä voi päättää itse.

Mikrotauon tarkoituksena on nostaa energiatasoa ja antaa pieni irtautumisen hetki työtehtävistä.

Vinkki

Esimerkiksi palaveriputken keskellä mikrotauon saa aikaan päättämällä kokouksen 5 minuuttia etuajassa. Useissa organisaatioissa onkin lyhennetty aiemmat puolen tunnin kokoukset 25 minuuttiin ja tunnin kokoukset 50-55 minuuttiin.

Päivä ilman mikrotaukoja on kuin päivä ilman ruokaa

Voit verrata tauotonta päivää esimerkiksi syömättömään päivään. Pysymme hengissä kahdeksan tunnin ajan sekä ilman taukoja että ruokaa. Olotila on kuitenkin hyvin erilainen. Ilman ruokaa (tai taukoja) energiatasot laskevat, olo muuttuu ärtyisäksi ja keskittymiskyky kärsii. Vatsa täynnä (ja säännölliset tauot pidettynä) jaksat keskittyä, olet hyvällä tuulella ja selviät vastoinkäymisistä.

Mikrotauot ovat olennaisia myös palautumisen kannalta. Palautuminen on ilmiö, joka liitetään usein vapaa-ajan, viikonloppujen ja lomien hommaksi. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan myös päivän aikaista palautumista tulisi tapahtua. Työpäivästä on myös paljon helpompi palautua, jos itse päivä ei ole ollut niin kuormittava. Taukojen määrällä – ja laadulla – on siis suora vaikutus illan jaksamiseen ja unen laatuun.

Palautumista ja elpymistä tapahtuu jo työpäivän aikana mikrotauoilla kuten lounas- ja kahvitauoilla sekä taukoliikuntahetkinä.

Alla olevassa kaaviossa olevat käyrät kuvaavat henkilön energiatasoja kolmessa eri skenaariossa:

Vihreä käyrä kuvaa henkilön päivää ilman mikrotaukoja.

Keltainen käyrä kuvaa päivää, jolloin henkilö on tehnyt aamulla pitkän ja rankan treenin, jonka jälkeen istahtaa koneen ääreen loppupäiväksi.

Pinkki käyrä kuvaa tilannetta, jossa henkilö pitää säännöllisiä mikrotaukoja päivän aikana. Kuten huomata saattaa viimeisessä skenaariossa energiatasot pysyvät tasaisen korkealla ja huomattavasti korkeammalla myös päivän päätteksi.

Mikrotauko – moninkertaiset hyödyt

On tutkittu, että lyhyellä mikrotauolla palaverien välissä on ainakin seuraavia hyötyvaikutuksia:

  • Aivot pääsevät ”nollautumaan” palavereiden välissä, jolloin stressitasot eivät pääse kasautumaan
  • Keskittyminen aiheeseen on parempaa
  • Sitoutuminen palaveriin säilyy parempana loppuun asti, kun ei tarvitse murehtia siirtymästä seuraavaan palaveriin

Moni meistä käyttää nämä mikrotauot aivoja stimuloivalla ja ei niin palauttavalla tavalla. Esimerkiksi somen selaaminen on tyyppiesimerkki tästä. Somesta, uutisista ja viesteistä aivot saavat koko ajan lisää ärsykettä eikä tauko tuota haluttua vaikutusta.

Mikä voi olla mikrotauko?

  • Pistä lempibiisisi soimaan ja tanssi kappaleen ajan
  • Pidä Cuckoo-tauko
  • Kierrä kortteli
  • Ripusta pyykit
  • Vie roskat
  • Kuuntele mindfulness-äänite Cuckoosta
  • Laita kahvi tippumaan ja venyttele odotellessa

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 1 000 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tuo säännölliset, lyhyet tauot rytmittämään työpäivää sekä auttamaan palautumisessa jo työaikana sekä sen jälkeen.

Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta tauosta ja merkitystä aktiviteetista saat pisteitä, kerrytät streakia ja näet edistymisesi.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita. Cuckoota käyttää jo reilut 200 eri yritystä ja organisaatiota.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää aiheesta

Miten luoda hyvä työilmapiiri? Amel Gailyn 6 vinkkiä

Tässä artikkelissa tarkastellaan hyvää työilmapiiriä ja miten se auttaa sekä työyhteisön että koko organisaation menestykseen.

Työssä jaksaminen: 5 vinkkiä hyvinvoinnin parantamiseksi

Tässä artikkelissa käsittelemme työssä jaksamista ja annamme viisi vinkkiä siihen, miten työhyvinvointia ja työssä jaksamista voi parantaa.

Henkinen työhyvinvointi – avain tuottavuuteen ja työssä viihtymiseen

Tässä artikkelissa tarkastellaan henkistä työhyvinvointia ja miten sitä parantamalla voidaan saavuttaa parempaa työmotivaatiota, sitoutumista ja tuottavuutta yrityksessä.