Cuckoo blog

Viisi vinkkiä: Hyvät rutiinit etätöissä

Hyvät rutiinit ovat tarpeen myös etätöissä! Työn joustavuus on yksi etätyön hyödyistä, mutta kotonakaan työskennellessä ei kannata joustaa ihan kaikesta. Luo vinkkiemme avulla itsellesi hyvät rutiinit myös kotikonttorille niin päiväsi sujuvat paremmin sekä etätöissä että vapaa-ajalla.

1. Työmatka etätöihin

Vaikka työskentelet kotona, aloita työpäiväsi pienellä “työmatkalla”. Käy kävelemässä korttelin ympäri tai vaikka viemässä roskat ulos. Lyhytkin työmatka auttaa sinua saamaan helpommin työvaihteen silmään. Työmatka etätöihin tarjoaa sinulle myös ihanaa joustoa, kun sinun ei tarvitse seurata bussiaikataulua tai kulkea joka päivä samaa työmatkaa. Vaihtele työmatkaa päivän fiiliksen mukaan. Pääasia on, että otat pienen ulkoilun tavaksi!

2. Valitse rutiini, joka päättää työpäivän

Työ- ja vapaa-aika on helpompi erottaa toisitaan, kun työpäivän päättää joku rutiini. Toista sama rutiini jokaisen työpäivän päätteeksi! Kun päätät työpäiväsi tiettyyn rutiiniin, on aivojesi ja kehosi helpompi ymmärtää työn ja vapaa-ajan ero ja palaudut paremmin. Työajoista kanattaa myös pitää kiinni eikä venyttää työpäiviä vapaa-ajan puolelle. Työpäivän päättävä rutiini on avuksi myös tässä rajanteossa! Alla muutama idea – sopisiko joku niistä sinun työpäiväsi lopetukseksi?

  • Kävelylenkki ulkona
  • Kupillinen kamomillateetä parvekkeella
  • Muutaman minuutin venyttelyhetki
  • Työvälineiden siivoaminen pois näkyvistä
  • Kuuntele joku lempikappaleistasi
  • Mindfulness-harjoitus

3. Tauota säännöllisesti

Tämä ei varmaan tule yllätyksenä, mutta on tarpeen taas muistuttaa: on erittäin tärkeää pitää huolta myös riittävästä tauottamisesta etätöissä! Säännöllinen taukoliikunta virkistää kehoa ja mieltä ja lisää niin tuottavuuden kuin palautumisenkin kokemuksia. Cuckoo Workout-taukoliikuntasovellus muistuttaa, motivoi ja ohjaa sinua pitämään mikrotaukoja työpäivän lomassa.

Ota lisäksi rutiiniksi pitää päivän aikana lounastauko, jonka aikana et tee työasioita. Kannattaa jättää myös puhelin pois lounaalta ja antaa silmille lepohetki näytöistä kesken työpäivän.

4. Pidä yhteyttä etätöissä

Rutiineja kannattaa luoda myös sosiaalisen yhteyden ylläpitämiseen. Kun olet yhtäkkiä fyysisesti kaukana työkavereista, jää myös luonnollinen rupattelu ja yhteisöllisyys vähemmälle. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että teet kotiisi myös sosiaalisesti hyvän etätyöympäristön. Ehdota työkavereillesi yhteistä kahvitaukoa tai taukoliikuntahetkeä etänä ja merkitkää ne säännöllisesti kalenteriin. Ja tärkein asia rutiinin muodostumiseksi: pitäkää sovitusta kiinni!

Cuckoo-tauon pitäminen etänä yhdessä onnistuu hyvin, kun otatte yhteisen videopuhelun. Yksi jakaa näyttönsä, pistää taukovideon pyörimään ja merkkaa kollegat taukoon tauon päätteeksi. Taukoliikunta on sopivan rentoa tekemistä, jotta samalla voi vaihtaa myös kuulumisia – muistakin kuin työasioista!

5. Peppu ylös penkistä

Sinäkin varmasti tiedät jo, että istumisen tauottaminen on merkittävä terveysteko. Mutta miten muistaisi säännöllisesti nostaa pepun ylös penkistä? Lisää etätyöpäiviisi jokin rutiini, jonka avulla nouset seisomaan kuin huomaamatta. Tässä muutama idea:

1. Ota työpisteelle jumapullon sijasta vesilasi. Heti kun hörppäät vesilasin tyhjäksi, on aika nousta ylös ja käydä täyttämässä lasi.

2. Jos tapaat kuunnella musikkia töitä tehdessäsi, valitse pitkien soittolistojen sijasta musiikiksi lempilevyjäsi. Nouse seisomaan aina kun on aika vaihtaa levyä – vaikka tekisitkin sen musiikin suoratoistopalvelussa!

3. Säilytä puhelintasi käden ulottumattomissa. Näin nouset joka kerta hetkeksi seisomaan, kun sinun täytyy vastata puhelimeen, soittaa tai lukea viesti.

4. Säilytä puhelintasi käden ulottumattomissa. Näin nouset joka kerta hetkeksi seisomaan, kun sinun täytyy vastata puhelimeen, soittaa tai lukea viesti.

5. Laita munakello kilahtamaan puolen tunnin välein. Sijoita munakello kauemmas työpisteestäsi, jolloin tikitys ei häiritse sinua ja saat syyn nousta ylös, kun kilahdus kertoo että on aika käynnistää kello uudestaan.

Cuckoo-taukoliikuntasoveluksessa keräät pisteitä taukoliikunnan lisäksi työhyvinvointia edistäviä aktiviteetteja merkkaamalla. Pisteitä voi kerätä niin työasennon vaihtelusta, vedenjuonnista kuin happihyppelyllä käymisestäkin. Niistä kannattaa tehdä rutiini! Ja ennen kuin huomaatkaan, oletkin jo edennyt Cuckoo-kartalla huimin harppauksin.