Cuckoo blogi

Etätöissä: 5 vinkkiä hyviin rutiineihin

Hyvät rutiinit ovat tarpeen myös etätöissä! Työn joustavuus on yksi etätyön hyödyistä, mutta kotonakaan työskennellessä ei kannata joustaa ihan kaikesta. Luo vinkkiemme avulla itsellesi hyvät rutiinit myös kotikonttorille, niin päiväsi sujuvat paremmin sekä etätöissä että vapaa-ajalla.

Etätöissä kotona

1. Työmatka etätöissä

Vaikka työskentelet kotona, aloita työpäiväsi pienellä “työmatkalla”. Käy kävelemässä korttelin ympäri ja vie vaikka roskat ulos. Lyhytkin työmatka auttaa sinua saamaan helpommin työvaihteen silmään. Työmatka etätöihin tarjoaa sinulle myös ihanaa joustoa, kun sinun ei tarvitse seurata bussiaikataulua tai kulkea joka päivä samaa työmatkaa. Vaihtele työmatkaa vaikka päivittäin, mutta pääasia on, että otat pienen ulkoilun tavaksi!

2. Valitse rutiini, joka päättää työpäivän

Työ- ja vapaa-aika on helpompi erottaa toisistaan, kun työpäivän päättää joku rutiini. Toista sama rutiini jokaisen työpäivän päätteeksi! Kun päätät työpäiväsi tiettyyn rutiiniin, on aivojesi ja kehosi helpompi ymmärtää työn ja vapaa-ajan ero ja palaudut paremmin. Työajoista kanattaa myös pitää kiinni eikä venyttää työpäiviä vapaa-ajan puolelle. Työpäivän päättävä rutiini on avuksi myös tässä rajanteossa! Alla muutama idea – sopisiko joku niistä sinun työpäiväsi lopetukseksi?

  • Kävelylenkki ulkona
  • Muutaman minuutin venyttelyhetki
  • Työvälineiden siivoaminen pois näkyvistä
  • Kuuntele joku lempikappaleistasi
  • Mindfulness-harjoitus

Lisää vinkkejä etätyöhön löydät oppaastamme:

3. Tauota etätöissä säännöllisesti

Sinäkin varmasti tiedät jo, että istumisen tauottaminen on merkittävä terveysteko. Mutta miten muistaisi säännöllisesti nostaa pepun ylös penkistä? Tähän auttavat rutiinit. Niitä voivat olla esimerkiksi säännölliset mikrotauot, kuten taukojumppa, kävelylenkki tai koiran ulkoilutus. Nämä lisäävät tehokkutta ja jaksottavat työpäivää. Tämän lisäksi säännöllinen taukoliikunta virkistää kehoa ja mieltä ja lisää niin tuottavuuden kuin palautumisenkin kokemuksia. Ota esimerkiksi rutiiniksi pitää päivän aikana lounastauko, jonka aikana et tee työasioita. Kannattaa jättää myös puhelin pois lounaalta ja antaa silmille lepohetki näytöistä kesken työpäivän.

Muista tauottaa myös etätöissä

4. Pidä yhteyttä etätöissä

Rutiineja kannattaa luoda myös sosiaalisen yhteyden ylläpitämiseen. Kun olet yhtäkkiä fyysisesti kaukana työkavereista, jää myös luonnollinen rupattelu ja yhteisöllisyys vähemmälle. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että teet kotiisi myös sosiaalisesti hyvän etätyöympäristön. Ehdota työkavereillesi yhteistä kahvitaukoa tai taukoliikuntahetkeä etänä ja merkitkää ne säännöllisesti kalenteriin. Ja tärkein asia rutiinin muodostumiseksi: pitäkää sovitusta kiinni!

Cuckoo-tauon pitäminen etänä yhdessä onnistuu hyvin, kun otatte yhteisen videopuhelun. Yksi jakaa näyttönsä, pistää taukovideon pyörimään ja merkkaa kollegat taukoon tauon päätteeksi. Taukoliikunta on sopivan rentoa tekemistä, joten voitte samalla vaihtaa myös kuulumisia – muistakin kuin työasioista!

5. Cuckoo auttaa etätöissä

Kuten tässä vaiheessa tiedämme, niin luonnollinen liikkuminen jää etätöissä helposti vähäiseksi. Tiedämme myös, että tähän ongelmaan auttavat mikrotauot ja rutiinit. Miten näistä mikrotauoista sitten saisi rutiineja? Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Cuckoon avulla taukojumppa on pian säännöllinen osa päivääsi!

Cuckoo auttaa taklaamaan istumisen haitat

Cuckoon syksyllä 2020 teettämän käyttäjäkyselyn mukaan suurin syy siihen, että taukojumppaa ei tehdä, on kiire, joka johtaa tauottamisen unohtamiseen. Onneksi Cuckoo toimii työelämän välituntikellona! Käyttämällä Cuckoo-sovellusta voit saada tauoista muistutukset 1-3 kertaa päivässä haluttuina aikoina.

Lisäksi Cuckoon pelillisten ominaisuuksien ansiosta taukojumppa on houkuttelevaa:  voit kerätä pisteitä, lintuhahmoja ja kerryttää taukotreenistreakia. Voit myös osallistua viikottaisiin kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja – kukapa näitä kannustimia voisi vastustaa!

Suuri apu tapojen muodostamisessa on myös vertaistuen saaminen – ja sitähän Cuckoosta saa! Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voit seurata työkavereidesi etenemistä kartalla, muodostaa sisäisiä tiimejä ja tehdä taukoja yhdessä kollegoiden kanssa etäpalaverin muodossa. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja voitte seurata oman organisaationne sijoitusta yritysten välisessä Liigapörssissä.

”Lisäksi Cuckoon pelillisten ominaisuuksien ansiosta taukojumppa on houkuttelevaa:  voit kerätä pisteitä, lintuhahmoja ja kerryttää taukotreenistreakia. Voit myös osallistua viikottaisiin kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja – kukapa näitä kannustimia voisi vastustaa!”

 

– Iina, Cuckoo-käyttäjä

Miten Cuckoo auttaisi sinua ja kollegoitasi työpäivien aktivoinnissa?

Cuckoon tiimi auttaa mielellään pohtimaan teille sopivaa pakettia ja aktivointia!

Jätä yhteystietosi alle niin saat lisätietoja Cuckoosta

Jättämällä yhteystietosi hyväksyt, että Cuckoo on yhteydessä sinuun ja voi käyttää yhteiystietoja markkinointitarkoituksiin.

Ei sitoumusta. Tietosi on meillä turvassa.