Aivosumu – Miten työn säännöllinen tauottaminen ehkäisee sitä

Moni meistä on kokenut tilanteen, jossa ajatus ei kulje, keskittyminen on vaikeaa ja yksinkertaisetkin tehtävät tuntuvat raskailta. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä aivosumu. Se ei ole virallinen lääketieteellinen diagnoosi, mutta siitä kärsivät voivat tuntea itsensä väsyneiksi, hämmentyneiksi ja tehottomiksi.

Mistä aivosumu johtuu?

Aivosumu voi olla seurausta monista eri tekijöistä, kuten unenpuutteesta, stressistä, liiallisesta työmäärästä tai pitkittyneestä keskeytyksettömästä työskentelystä. Nykypäivän työelämässä vaatimukset kasvavat jatkuvasti, ja kiireinen aikataulu voi viedä meiltä mahdollisuuden palautua kunnolla.

Palautuminen työstä ei ole pelkästään lepoa työpäivän jälkeen, vaan aktiivinen prosessi, joka mahdollistaa kehon ja mielen toipumisen stressitekijöistä. Ilman riittävää palautumista työn kuormitus kasaantuu, mikä voi johtaa uupumukseen ja stressin pitkittymiseen.

Työterveyslaitoksen mukaan jo joka kymmenes suomalainen on todennäköisesti työuupunut, joten huomion kiinnittäminen myös aivojen palautumiseen on ensiarvoisen tärkeää. Siksi aivosumua kokiessa on hyvä pohtia, mitä voisi tehdä paremman palautumisen ja aivosumun ehkäisemisen eteen. 

Taukojen merkitys aivosumun ehkäisyssä

Yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä aivosumua on työn säännöllinen tauottaminen työpäivän aikana. Kun aivot saavat välillä levätä, ne pystyvät käsittelemään tietoa paremmin ja ylläpitämään keskittymiskykyä pidempään. Ilman riittävää palautumista aivomme joutuvat jatkuvaan ylikuormitustilaan, mikä voi johtaa aivosumuun.

Tauot antavat aivoille aikaa nollata. Samalla säännölliset tauot vähentävät stressiä, joka on yksi suurimmista aivosumun aiheuttajista. Lyhyet, mutta säännölliset tauot auttavat parantamaan kognitiivista toimintaa, lisäävät tuottavuutta ja ehkäisevät mielen väsymistä.

Cuckoo on tukena työn tauottamisessa

Vaikka tiedämme taukojen merkityksen, monille voi olla haastavaa muistaa pitää taukoja kiireisen työpäivän keskellä. Tässä Cuckoo on apuna. Cuckoo muistuttaa työntekijää säännöllisistä tauoista ja auttaa häntä seuraamaan ja lisäämään aktiivisuuttaan. 

Kun työpäivään sisällytetään muutaman minuutin taukoja säännöllisesti, aivot saavat lepoa ja työstä palautuu paljon paremmin. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan Cuckoo-sovelluksen käyttö lisää palautumista työstä sekä työntekijöiden aktiivisuutta niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla.

Miten Cuckoo auttaa ehkäisemään aivosumua?

  1. Säännölliset muistutukset tauoista: Sovellus lähettää muistutuksia tauoista tiettyjen aikavälien jälkeen, mikä varmistaa, että taukoja pidetään säännöllisesti. Näin ehkäistään väsymyksen ja aivosumun iskemistä.
  2. Personoidut tauko-ohjelmat: Jokainen meistä on erilainen. Cuckoon avulla voit muokata tauot itsellesi sopiviksi ja voit luoda omia taukoja suosikkiliikkeistäsi. Cuckoosta löydät sekä fyysisiä taukoja että rentoutusharjoituksia, jotka virkistävät sekä kehoa että mieltä.
  3. Aktiivisuuden seuranta: Sovelluksessa voi merkitä ja seurata erilaisia aktiviteetteja, kuten portaiden käyttö tai kävelypalaveri. Tämä kannustaa lisäämään päivään aktiivisuutta erilaisin tavoin sekä tekemään terveellisempiä valintoja pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto: Aivosumua voi ehkäistä tauottamalla päivää

Aivosumu voi haitata työntekoa ja heikentää hyvinvointia, mutta säännöllinen tauottaminen ja palautuminen voivat tehokkaasti ehkäistä sitä. Cuckoon avulla taukojen muistaminen on helpompaa ja niiden tekemisestä tulee hauskaa. Sovellus auttaa luomaan terveellisemmän ja tasapainoisemman työpäivän, joka tukee niin aivojen kuin kehon hyvinvointia.

Varaa tästä oma demo

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Lisää aiheesta

Henkinen työhyvinvointi – avain tuottavuuteen ja työssä viihtymiseen

Tässä artikkelissa tarkastellaan henkistä työhyvinvointia ja miten sitä parantamalla voidaan saavuttaa parempaa työmotivaatiota, sitoutumista ja tuottavuutta yrityksessä.

Miten luoda hyvä työilmapiiri? Amel Gailyn 6 vinkkiä

Tässä artikkelissa tarkastellaan hyvää työilmapiiriä ja miten se auttaa sekä työyhteisön että koko organisaation menestykseen.

Tiimihenki ja sen merkitys työhyvinvoinnille

Tässä artikkelissa tarkastellaan tiimihenkeä ja sen merkitystä työyhteisön hyvinvoinnille.