Miten johtaa työhyvinvointia?
Työhyvinvoinnin johtaminen alkaa aina nykytilanteen arvioinnista. On tärkeää ymmärtää organisaation vahvuudet ja heikkoudet sekä työntekijöiden kokemukset ja tarpeet. Työhyvinvointia voidaan kehittää monin eri tavoin, mutta alla on muutamia keskeisiä työhyvinvoinnin johtamiseen vaikuttavia tekijöitä:
1. Johdon sitoutuminen
Työhyvinvointi ei voi kehittyä ilman johdon vahvaa sitoutumista. Johtajien on näytettävä esimerkkiä, oltava tietoisia työntekijöidensä hyvinvoinnista ja luotava kulttuuri, jossa hyvinvointi on keskeisessä roolissa. Kun johto tukee hyvinvointihankkeita, ne muuttuvat strategisiksi ja pysyviksi.
2. Työympäristön kehittäminen
Fyysisellä työympäristöllä on suuri merkitys työhyvinvointiin. Ergonomia, viihtyisyys ja työtilojen toiminnallisuus voivat joko tukea tai haitata työntekijöiden hyvinvointia. Tarjoamalla ergonomisia työvälineitä, mukautuvia työtiloja ja mahdollisuuksia liikkumiseen työpäivän aikana yritys voi ennaltaehkäistä fyysisiä vaivoja ja tukea henkistä jaksamista.
3. Mielekäs työ ja hyvä johtaminen
Työn mielekkyys ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ovat työhyvinvoinnin keskeisiä elementtejä. Hyvät johtamistavat, kuten avoin kommunikaatio, palautteen antaminen ja mahdollisuus kehittyä ammatillisesti, parantavat työntekijöiden sitoutumista ja motivaatiota. “Myös johtajan rooli hyvinvoinnin edistäjänä on tärkeä. Hyvä johtaja tuntee työntekijöidensä voimavarat ja tukee heidän hyvinvointiaan”, Gaily muistuttaa.
“Esimerkiksi Cuckoossa työntekijän on mahdollista seurata omaa aktiivisuuttaan, pitää taukoja ja tehdä stressinhallintaharjoituksia.”
4. Teknologian hyödyntäminen
Nykyteknologia tarjoaa monia mahdollisuuksia työhyvinvoinnin parantamiseen ja johtamiseen. Erilaiset hyvinvointisovellukset, kuten Cuckoo, voivat auttaa seuraamaan ja edistämään työntekijöiden hyvinvointia reaaliajassa. “Esimerkiksi Cuckoossa työntekijän on mahdollista seurata omaa aktiivisuuttaan, pitää taukoja ja tehdä stressinhallintaharjoituksia. Cuckoon käyttö voi auttaa organisaatiota rakentamaan hyvinvointia tukevan työpaikan”, Gaily toteaa.