Työuupumus: oireet ja hoito
Tässä artikkelissa käsittelemme työuupumuksen oireita ja hoitoa ja miten työuupumusta voi ennaltaehkäistä.
Tässä artikkelissa käsittelemme työuupumuksen oireita ja hoitoa ja miten työuupumusta voi ennaltaehkäistä.
Työuupumus eli burnout on kasvava ongelma nykypäivän työelämässä. Moni meistä tunnistaa uupumuksen varhaiset merkit, mutta joskus stressin ja väsymyksen rajaa on vaikea hahmottaa. Työuupumus voi kehittyä vähitellen ja vaikuttaa sekä työkykyyn että elämänlaatuun. Tässä artikkelissa aiheena on työuupumus, sen oireet, hoito ja ennaltaehkäisy.
Työterveyslaitoksen mukaan jo joka kymmenes suomalainen on todennäköisesti työuupunut. Lisäksi kohonnut työuupumuksen riski koskee joka neljättä. Näiden lukujen valossa on yhä tärkeämpää kiinnittää huomiota työntekijöiden hyvinvointiin, pyrkiä ehkäisemään työuupumuksen syntymistä sekä reagoida työuupumuksen oireisiin.
Työuupumus syntyy pitkään jatkuneen stressin seurauksena, jolloin voimavarat eivät enää riitä vastaamaan työn vaatimuksiin. Tyypillisiä oireita ovat:
Työuupumuksen hoito edellyttää usein työolosuhteiden ja elintapojen muutoksia. Tässä muutamia keskeisiä hoitokeinoja:
Työuupumuksen ennaltaehkäisy on olennaista sekä yksilö- että yritystasolla. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voidaan ehkäistä uupumuksen kehittymistä:
Työuupumus vaikuttaa paitsi yksilöön, myös koko työyhteisöön. Työnantajien tulisi kiinnittää erityistä huomiota työympäristön parantamiseen ja tukea työhyvinvointia edistäviä ratkaisuja.
Erilaiset hyvinvointisovellukset, kuten Cuckoo, voivat olla tässä toimivia työkaluja, sillä ne auttavat työntekijöitä pitämään huolta itsestään, palautumaan työpäivän aikana ja vähentämään stressin haittavaikutuksia. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan Cuckoo-sovelluksen käyttö lisää palautumista työstä sekä työntekijöiden aktiivisuutta niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla. Cuckoo voikin toimia uupumuksen ennaltaehkäisyn tukena työpaikoilla.