Cuckoo blogi

Nappaa talteen taukoliikunta liikkeet istumatyöläisen hyvinvoinnin tueksi!

Taukoliikunta liikkeet ovat nousseet arvoon arvaamattomaan

Kuten tiedämme, työnteko on muuttunut roimasti passiivisemmaksi kuin mitä se on ennen ollut, joten taukoliikunta liikkeet ovat entistäkin tärkeämpiä. Suuri osa ihmisistä viettää työpäivänsä istuen tietokoneen ääressä, eikä fyysisiä ponnisteluita tule kahvikupin nostamista enempää. Ryhti painuu kasaan ja pitkäaikainen seisominen tuntuu työläältä. Lue vinkit hyvän ryhdin ja työasennon salaisuuteen täältä.

Fysioterapeutti Sini Korhosen mukaan tärkeintä on, että staattinen asento keskeytyy ja vaihtuu työpäivän aikana. Jos kököttää koko päivän samassa asennossa, niveliin kohdistuu yksipuolista painetta ja lihasten tasapaino järkkyy, kun toiset lihakset ovat koko päivän rasituksessa ja toiset levossa.

Taukoliikunta liikkeet auttavat saamaan tasapainoa kroppaan, sillä lihakset, nivelet ja tukirakenteet saavat tasaisemmin kuormitusta. Kun meillä on hyvä olo kehossa, voimme myös henkisesti paremmin. Taukojumppa lisää myös tehokkuutta, keskittymiskykyä, vireyttä ja uuden oppimista. Yhteiset taukojumppaohjeet pitäisi löytyä jokaiselta työpaikalta. Myös ohjattu taukoliikunta on arvokas apu ihan jokaiselle työpaikalle.

Taukoliikunta liikkeet ja asennon vaihtelu työpäivän aikana lisäävät hyvinvointia

”Kun meillä on hyvä olo kehossa, voimme myös henkisesti paremmin. Se lisää tehokkuutta, keskittymiskykyä, vireyttä ja uuden oppimista!”

Sini Korhonen, fysioterapeutti

Paras työasento on seuraava asento!

Asennon vaihtelu puolen tunnin välein on avain hyvinvointiin. Sen lisäksi on tärkeää, että pienillä valinnoilla arkeen saadaan solutettua uusia rutiineja, jotka tekevät ihmeitä kropalle. ”Kaikki pienetkin jutut, kuten kävely tulostimelle tai kahvihuoneeseen ovat tärkeitä. Samoin se, valitseeko hissin vai portaat. Lisäksi on hyvä kehittää itselleen rutiineja, kuten hartioiden pyörittelyä aina tuolilta noustessa. Toimistotyöläisille tärkeitä ovat myös kohdennetut taukoliikunta liikkeet”, Korhonen opastaa.

Etenkin hartioita elvyttävät liikkeet ja venytykset ovat tietokoneella työskentelevälle hyväksi. Helppoja taukoliikunta liikkeitä, kuten hartioiden pyörittely ja rintarankaa avaava liike (ks. kuvalliset taukojumppaohjeet jutun lopusta), kannattaisi ottaa osaksi jokaista työpäivää. Tulostimelle kävellessä voi vaikkapa tehdä varpaille nousuja ja vartalon kiertoja, jotta saadaan verenkierto ja aineenvaihdunta liikkeelle. Löydät tulostettavat taukojumppaohjeet jutun lopusta.

Taukoliikunta liikkeet voi osittain tehdä myös työpöydän ääressä

Liiallisella istumisella voi olla pitkässä juoksussa vakavia terveysvaikutuksia. Tuolilla istuvan aineenvaihdunta hidastuu, selkä pyöristyy, luusto haurastuu, lihakset heikkenevät ja paino voi nousta. Kivut ja kolotukset sekä erilaiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet lisääntyvät.

On hyvä kehittää itselleen rutiineja, kuten hartioiden pyörittelyä aina tuolilta noustessa. Toimistotyöläisille tärkeitä ovat myös kohdennetut taukoliikunta liikkeet!

Sini Korhonen, fysioterapeutti

Tunnin kuntosalitreeni iltaisin ei riitä

Moni ajattelee, että tunnin kuntosalitreeni tai lenkki illalla korvaa sen, että viettää muun päivän kenottaen työtuolilla tai sohvalla. Tutkimusten mukaan tunnin liikunta ei kuitenkaan riitä kompensoimaan istumisen aiheuttamia terveysriskejä, vaan kroppaa pitäisi aktivoida taukoliikunta liikkeillä työpäivän aikana. On erittäin hyvä, että ihminen liikkuu vapaa-ajalla ja tekee raskaitakin treenejä. Olisi kuitenkin hyödyllistä pitää keho aktiivisena myös kuntosalin ulkopuolella. Se auttaa saamaan liikunnasta parhaan tehon irti, Korhonen sanoo.

Taukoliikunta, etenkin kehonhuolto, toimii myös paljon liikkuvalle hyvänä palautumiskeinona. Samalla se herättelee kroppaa ja boostaa sen toimintoja kohti energisempää työpäivää. Jos on taustalla kipujaksoja, moni arastelee tiettyjen liikkeiden tekemistä. Nykytutkimuksen valossa kroppa pitäisi kuitenkin pitää aktiivisena ja välttää yksipuolisuutta. Kehon työstäminen ja tunnusteleminen on tärkeää, vaikka kipuja olisikin, Korhonen huomauttaa.

Nappaa talteen tehokkaat taukoliikunta liikkeet!

Vaikka kiire painaa, keho kaipaa huoltoa myös työpäivän aikana! Nämä taukoliikunta liikkeet voi tehdä vaikka tulostinjonossa tai kahvia odotellessa. Jokaista liikettä tehdään puoli minuuttia, joten aikaa ei mene yhteensä  enempää kuin 2,5 minuuttia.

Taukojumppa liike 1: selän rullaus

 

 

 

 

1. Selän pyöristys ja rintarangan avaus

Kumarru rentona roikottaen ylävartaloa kohti lattiaa. Nouse ylös, vie kädet sivuille ja avaa rinta. Toista.

 

 

 

 

2. Varpaille nousu

Nosta kantapäät irti lattiasta ja nouse päkiöille. Laske kantapäät alas. Tee toistoja.

Taukojumppa liike 2: varpaille nousu
Taukojumppa liike 3: kyljen venytys

 

 

 

 

3. Kyljen venytys

Astu vasen jalka oikean jalan taakse ristiin. Nosta vasen käsi ylös. Taivuta kylkeä oikealle päin. Toista toiseen suuntaan.

 

 

 

 

4. Käsien sahaus

Kurkota vuorokäsin eteenpäin, jolloin vartaloon tulee kiertoliikettä.

Taukojumppa liike 4: käsien sahaus
Taukojumppa liike 5: haritoiden pyörittely ja pumppaus

 

 

 

5. Hartioiden pyörittely ja pumppaus

Pyöräytä hartioita muutaman kerran taakse ja eteen. Tee pumppaavaa liikettä nostamalla hartioita kohti korvia. Toista liikesarja.

Taukoliikunta liikkeet ja tulostettavat ohjeet

Ota taukoliikunta liikkeet talteen vaikka kahvihuoneen seinälle!

Cuckoon avulla taukoliikunta liikkeet osaksi työpäiviä

Tavat ovat säännöllisiä, toiston kautta rutiineiksi muodostuneita toimintoja, jotka tyypillisesti laukaisee tietty ärsyke. Mitään ei kuitenkaan opita päivässä. Jotta saadaan pysyviä tapoja, käytöstä on muutettava. Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Lue Cuckoon vierailevan kirjoittajan, työterveyden dosentti Helena Mirandan blogista lisää tutkimustietoon perustuvia ohjeita, joilla parantaa työkykyä.

Cuckoo auttaa taklaamaan istumisen haitat

Cuckoon syksyllä 2020 teettämän käyttäjäkyselyn mukaan suurin syy siihen, että taukojumppaa ei tehdä, on kiire, joka johtaa tauottamisen unohtamiseen. Onneksi Cuckoo toimii työelämän välituntikellona! Käyttämällä Cuckoo-sovellusta voit saada tauoista muistutukset 1-3 kertaa päivässä haluttuina aikoina.

Lisäksi Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat pitämään taukoja: voit kerätä pisteitä, lintuhahmoja ja kerryttää taukotreenistreakia. Voit myös osallistua viikottaisiin kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja – kukapa näitä kannustimia voisi vastustaa!

Suuri apu tapojen muodostamisessa on myös vertaistuen saaminen – ja sitähän Cuckoosta saa! Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voit seurata työkavereidesi etenemistä kartalla, muodostaa sisäisiä tiimejä ja kilpailuja sekä haastaa kavereita muutaman päivän skaboihin. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja voitte seurata oman organisaationne sijoitusta yritysten välisessä Liigapörssissä.

"Cuckoon  avulla niitä taukoja oikeasti tulee pidettyä ja niitä haluaa pitää, koska tulee halu kerätä lisää pisteitä - aikuinenkin mieli toimii lapsen lailla."

- Iina, Cuckoo-käyttäjä

Lue lisää aiheesta

Blogi

Webinaari: Johtajaksi kasvaminen

Tässä webinaarissa Cuckoon CMO Tomi Kaukinen keskustelee Suomen menestyneimmän koripallovalmentajan Henrik Dettmannin kanssa johtajuudesta ja miten rooliin voi kasvaa.

Read More »
Blogi

Henkilöstön työkyky – ennakoi ja varaudu

Tässä webinaarissa Cuckoon CMO Tomi Kaukinen sekä LähiTapiolan asiantuntijat Noora Niemi ja Tuomo Mikolanniemi keskustelevat ajankohtaisista työkyvyn ylläpitämisen haasteista ja työkykyä uhkaavista asioista.

Read More »

Miten Cuckoo auttaisi sinua ja kollegoitasi työpäivien aktivoinnissa?

Cuckoon tiimi auttaa mielellään pohtimaan teille sopivaa pakettia ja aktivointia!

Jätä yhteystietosi alle niin saat lisätietoja Cuckoosta

Jättämällä yhteystietosi hyväksyt, että Cuckoo on yhteydessä sinuun ja voi käyttää yhteiystietoja markkinointitarkoituksiin.

Ei sitoumusta. Tietosi on meillä turvassa.