Cuckoo blogi

Jobbar du sittande? Här får du pausgympa rörelserna som räddar kroppen från värk!

Som vi vet har arbete blivit mycket mer passivt än vad det tidigare har varit. I och med detta är pausgympa allt viktigare.

 

En stor del av befolkningen sitter framför sin skärm dagarna i ända, och fysiska prestationer under dessa dagar kan komma att bli begränsade till kaffekoppens lyftande. Hållningen lider, benen stelnar och nacken är stel på kvällen.

 

Enligt fysioterapeut Sini Korhonen är det viktigast att man avbryter långvariga statiska ställningar och ändrar arbetsställning flera gånger per dag. Om man blir fast i samma ställning hela dagen får lederna ensidig belastning och det uppstår en obalans i musklerna då vissa muskler belastas hela dagen och andra är i viloläge.

 

Pausmotionsrörelser hjälper att återfå balansen i kroppen då musklerna, lederna och stödorganen får jämnare belastning. Då vi mår bra i kroppen mår vi också bättre mentalt. Pausgympa ökar också produktivitet, koncentrationsförmåga, pigghet och inlärning. Varje arbetsplats borde ha en guide med smarta rörselser för pausgympa. Också guidad pausgympa är ett värdefullt verktyg på arbetsplatsen.

Taukoliikunta liikkeet ja asennon vaihtelu työpäivän aikana lisäävät hyvinvointia

”Då vi mår bra i kroppen mår vi också bättre mentalt. Lätt rörelse ökar och förbättrar produktivitet, koncentrationsförmåga, pigghet och inlärning."

Sini Korhonen, fysioterapeut

Den bästa arbetsställnigen är den nästa!

Att ändra ställning med en halv timmes mellanrum är en bra tumregel för välmående. Dessutom är det viktigt att göra smarta val i dagens små beslut, och där via få in hälsosamma rutiner i vardagen. ”Alla små saker har betydelse, som att gå till fikarummet eller till mötesrummet, eller att ta trapporna istället för hissen. Man kan också bygga in riktigt små rutiner här och var, som att alltid rulla axlarna bakåt då man stiger upp från stolen. För kontorsarbetare är det också viktigt att göra rörelser som är specifikt riktade till att hjälpa en stillasittande kropp,”  säger Korhonen.

Speciellt övningar som ger rörelse till axlarna är bra för dem som jobbar framför datorn. Enkla rörelser som att rulla på axlarna och öppna bröstkorgen (se övningarna nedan) är bra att ta in i varje arbetsdag. Då man går till fikarummet kan man till exempel ställa sig upp på tårna några gånger eller göra rotationer med överkroppen. På så sätt får man igång blodcirkulationen och ämnesomsättningen. I slutet av artikeln finner du övningar som du kan skriva ut och ha på väggen hemma eller på kontoret.

Taukoliikunta liikkeet voi osittain tehdä myös työpöydän ääressä

Långvarigt sittande kan i långa loppet ha allvarliga konsekvenser för hälsan. Dessa är bland annat långsammare ämnesomsättning, ryggen rundas, skelettet blir skörare, musklerna försvagas och vikten kan öka. Risken ökar också för smärta och vär, samt olika sjukdomar i muskoskeletala systemet.

"Det är bra att bygga in riktigt små rutiner här och var, som att alltid rulla axlarna bakåt då man stiger upp från stolen. För kontorsarbetare är det också viktigt att göra rörelser som är specifikt riktade till att hjälpa en stillasittande kropp."

Sini Korhonen, fysioterapeut

En timmes gympass om kvällarna räcker inte

Många tänker att en timmes gympass eller löprunda på kvällen kompenserar den tid som man dagligen tillbringar i arbetsstolen eller på soffan. Enligt studier räcker ändå inte en timmes motion till att kompensera för den stillasittande tiden, utan hälsoriskerna finns fortfarande kvar. Kroppen bör aktiveras med pausgympa och lätt motion under arbetsdagen. Det är väldigt bra att träna på fritiden och att också få in hård träning. Det är ändå nyttigt och önskvärt att hålla kroppen aktiv även utanför gymmet. Det förbättrar också resultaten av den motion man håller på med under fritiden, säger Korhonen.

Pausmotion funkar även utmärkt som en form av återhämtning för dem som motionerar och idrottar mycket, speciellt pausrörelser med fokus på rörlighet och tänjande. Samtidigt väcker pausgympa kroppen och hjärnan, samt ger kroppens olika funktioner en boost. Om man har krämpor eller smärtor är det lätt att man undviker vissa rörelser. Studier visar ändå att det lönar sig att hålla kroppen aktiv även då och att undvika ensidig rörelse. Att jobba med kroppen och att lyssna på den är viktigt även om man upplever smärta, påpekar Korhonen.

Här får du några effektiva pausmotionsrörelser!

Även då det är bråttom bör man uppmärksamma kroppen under arbetsdagen! Dessa rörelser kan man göra till exempel medan man väntar att kaffet kokar. Varje rörelse görs i en halv minut så tillsammans tar dessa övningar inte mer än 2,5 minuter!

Taukojumppa liike 1: selän rullaus

1. Runda ryggen, öppna bröstkorgen

Rulla ner mot golvet med huvudet först, överkroppen avslappnad. Stig upp igen, för händerna till sidan och öppna bröstkorgen. Upprepa.

2. Stig upp på tå

Lyft helarna från golvet och kom upp och stå på tårna. Kom ner med helarna. Upprepa.

Taukojumppa liike 2: varpaille nousu
Taukojumppa liike 3: kyljen venytys

3. Sträck sidan

Stig med vänster fot bakom den högra. Lyft vänster hand i luften. För handen mot höger och tänj sidan. Upprepa på andra sidan.

4. Sträck fram händerna

Sträck fram händerna. Sträck en hand i taget längre framåt för att skapa rotation i axlarna.

Taukojumppa liike 4: käsien sahaus
Taukojumppa liike 5: haritoiden pyörittely ja pumppaus

5. Rulla och pumpa axlarna

Rulla axlarna några gånger framåt och några gånger bakåt. Pumpa axlarna upp och ner några gånger. Upprepa rörelserna.

Miten Cuckoo auttaisi sinua ja kollegoitasi työpäivien aktivoinnissa?

Cuckoon tiimi auttaa mielellään pohtimaan teille sopivaa pakettia ja aktivointia!

Jätä yhteystietosi alle niin saat lisätietoja Cuckoosta

Jättämällä yhteystietosi hyväksyt, että Cuckoo on yhteydessä sinuun ja voi käyttää yhteiystietoja markkinointitarkoituksiin.

Ei sitoumusta. Tietosi on meillä turvassa.