Niskajumit kuriin – Niskan jumien 101

Tutustu niskajumien syihin ja hoitokeinoihin sekä opi, kuinka ehkäistä ja helpottaa niskaongelmia pysyvästi!

Voi jestas, tunnet sen tunteen: kiusallinen kipu niskassa, kankeus, joka rajoittaa liikkuvuutta ja aiheuttaa päänsärkyä. Tervetuloa niskajumien maailmaan! Tässä artikkelissa käymme läpi niskajumien syitä, hoitoja ja ennaltaehkäisyä, jotta voit lopulta vapautua niistä ja nauttia elämästä ilman niskakipuja.

Niskajumit: Mikä aiheuttaa kireyden?

4 yleisintä syytä niskan kireyteen ovat: Huono työergonomia, stressi, lihasjännitys ja vähäinen liikunta.

Huono työergonomia

Huonosti suunniteltu työpiste voi aiheuttaa niskajumeja. Esimerkiksi, tietokoneen näyttö on hyvä olla silmien korkeudella ja noin käsivarren pituuden päässä. Ergonominen tuoli, joka tukee selkää ja auttaa pitämään ryhdin hyvänä, on myös tärkeä. Muista säätää työpöytä oikealle korkeudelle, jotta hartiat eivät jännity liikaa.

Stressi

Stressi vaikuttaa kehoon monin tavoin ja voi aiheuttaa lihasjännitystä niskassa. Kun olemme stressaantuneita, hengitys muuttuu pinnalliseksi ja lihakset jännittyvät. Tämä voi johtaa niskajumeihin. Stressinhallintatekniikoiden, kuten syvähengityksen tai meditaation, opettelu voi auttaa lievittämään niskakipuja.

Lihasjännitys

Lihasjännitys on yksi yleisimmistä niskajumien syistä. Se voi johtua esimerkiksi huonosta asennosta, liian pitkästä samassa asennossa olemisesta tai raskaasta fyysisestä työstä. On tärkeää huolehtia hyvästä asennosta ja vaihtaa asentoa säännöllisesti päivän aikana.

Vähäinen liikunta

Vähäinen liikunta voi johtaa lihasten heikentymiseen ja jumeihin. Liikunnan lisääminen arkeen voi auttaa pitämään niskan ja hartiat joustavina ja vahvoina. Muista sisällyttää aerobista liikuntaa, lihaskuntoharjoittelua ja venyttelyä viikoittaiseen rutiiniisi.

Kokeile alta Cuckoon 3 minuutin niska-hartiajumppaa

”Cuckoo on koettu hauskaksi tavaksi tauottaa päiviä ja erityisen hyödylliseksi etäpäivinä. Myös yhteisöllisyys viehätti ja se, että taukoja voi ottaa osaksi tiimipalavereita. Se rikkoo jäätä tilanteessa kun tilanteessa.”

Elina Koski, Human resources manager, Ensto

Hoida niskajumit kotikonstein

Mikäli tilanne äityy siihen pisteeseen, että jotain tarvitsee tehdä, niin kokeile seuraavia keinoja:

Lämpö- ja kylmähoito

Lämpö- ja kylmähoito ovat tehokkaita keinoja lievittää niskajumeja. Kylmähoito voi auttaa vähentämään turvotusta ja kipua, kun taas lämpöhoito rentouttaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Kokeile kylmä- ja lämpöpakkauksia tai suihkussa vaihtelemalla kylmää ja kuumaa vettä.

Hieronta

Hieronta on tehokas tapa hoitaa niskajumeja. Se auttaa rentouttamaan lihaksia, parantamaan verenkiertoa ja lievittämään kipua. Voit kokeilla itsehierontaa käyttämällä käsiäsi, hierontarullaa tai -palloa. Myös ammattimaisen hierojan käynti voi olla hyödyllistä, varsinkin jos niskajumit ovat jatkuvia.

Venyttely ja liikunta

Säännöllinen venyttely ja liikunta auttavat pitämään niskan ja hartiat joustavina ja ehkäisevät jumeja. Kokeile esimerkiksi niskan ja hartioiden venytyksiä, joogaa tai pilatesta. Myös aerobinen liikunta, kuten kävely, pyöräily tai uinti, voi auttaa rentouttamaan lihaksia ja ehkäisemään niskajumeja.

Rentoutumistekniikat

Stressi on yksi niskajumien yleisimmistä syistä, joten rentoutumistekniikoiden opettelu voi auttaa lievittämään niskakipuja. Kokeile esimerkiksi syvähengitystä, meditaatiota, progressiivista lihasrentoutusta tai mielikuvaharjoituksia.

Rakkautta iloiselta Cuckoo-joukoltamme

“Työmme vaatii kykyä keskittyä monen tunnin ajan, minkä takia esimerkiksi Cuckoon mindfulness tauot ovat olleet todella hyödyllisiä meidän työntekijöillemme.”

“Tämä teidän koko konsepti oon niin mahtava! Tämä OIKEASTI toimii. Tää konsepti on ihan uskomaton! Kiitos siitä. Ja tän avulla niitä taukoja oikeasti tulee pidettyä ja niitä haluaa pitää, koska tulee halu kerätä lisää niitä pisteitä – aikuinenkin mieli toimii lapsen lailla”

“Cuckoohon menin mukaan hieman vastahakoisesti (”länsimaista hapatusta” ajattelin), mutta se on kyllä ihan loistava; tauot ovat riittävän lyhyitä ja ytimekkäitä, että ne pystyy ottamaan jokapäiväiseksi rutiiniksi, mutta silti niistä saa hyvin virtaa!”

Niskajumien ennaltaehkäisy

Voit ennaltaehkäistä niskajumien syntymistä seuraavin tavoin:

Ergonomian parantaminen

Työpisteen ergonomian parantaminen voi auttaa ehkäisemään niskajumeja. Säädä näyttö, tuoli ja pöytä oikealle korkeudelle ja pidä huolta, että työasento on mahdollisimman neutraali ja rento.

Taukojen pitäminen

Taukojen pitäminen työpäivän aikana on tärkeää niskajumien ehkäisemiseksi. Nouse ylös ja venyttele säännöllisesti, ja käytä tauot hyväksesi esimerkiksi kävelyyn tai muuhun liikuntaan. Tähän Cuckoo tarjoaa varmasti apua. Voit kokeilla ilmaiseksi Cuckoo:ta täältä.

Oikea nukkuma-asento

Nukkuma-asento voi vaikuttaa niskajumeihin. Selällään tai kyljellään nukkuminen on usein parempi niskalle kuin vatsallaan nukkuminen. Käytä matalaa ja napakkaa tyynyä, joka tukee niskaa ja pitää sen neutraalissa asennossa.

Hyvä lihaskunto

Lihaskunnon ylläpitäminen auttaa ehkäisemään niskajumeja. Keskity erityisesti niskan, hartioiden ja yläselän lihaksiin. Voit tehdä esimerkiksi kuminauhaharjoitteita, käsipainotreenejä tai kehonpainoharjoituksia. Myös säännöllinen aerobinen liikunta on tärkeää lihaskunnon ylläpitämiseksi.

Testaa Cuckoota ja pidä 3 minuutin aktiivinen tauko omalla työpisteelläsi:

”Cuckoo on koettu hauskaksi tavaksi tauottaa päiviä ja erityisen hyödylliseksi etäpäivinä. Myös yhteisöllisyys viehätti ja se, että taukoja voi ottaa osaksi tiimipalavereita. Se rikkoo jäätä tilanteessa kun tilanteessa.”

Elina Koski, Human resources manager, Ensto

Kiusallinen vaiva, mutta aina hoidettavissa

Niskajumit voivat olla todella kiusallisia ja hankaloittaa arkea, mutta onneksi niille löytyy apu. Tarkastelemalla työergonomiaa, ottamalla aikaa rentoutumiselle ja huolehtimalla hyvästä lihaskunnosta voit ehkäistä ja hoitaa niskajumit tehokkaasti. Muista myös pitää taukoja ja noudattaa terveellistä elämäntapaa, niin voit nauttia elämästä ilman kiusallisia niskaongelmia. Tärkeintä on kuunnella kehoasi ja reagoida sen tarpeisiin ajoissa – näin voit pitää niskasi ja hartiasi kivuttomina ja joustavina.

Tehokkuutta työpäiviin Cuckoon avulla

Cuckoo on hyvinvointisovellus, josta löydät yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Sen lisäksi Cuckoosta löytyy paljon muutakin mm. mindfulnessharjoitteita, pidempiä kotitreenejä ja ääniharjoituksia! Cuckoon pelilliset ominaisuudet houkuttelevat ja muistuttavat pitämään taukoja: jokaisesta pidetystä mindfulness- tai taukoliikuntahetkestä saat pisteitä ja kerrytät taukotreenistreakia.

Pelillistettyä hyvinvointia työpäivään

Keräämällä pisteitä etenet kartalla ja voit osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja! Jos yritykselläsi on Cuckoo käytössä voit myös seurata työkavereidesi etenemistä, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita muutaman päivän skaboihin. Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä ja voitte myös seurata oman organisaationne sijoitusta yritysten välisessä Liigapörssissä.

Cuckoo-hyvinvointisovellus edistää tutkitusti työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan Cuckoon aktiivisella käytöllä on positiivinen vaikutus sosiaaliseen, henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että sairauspoissaoloja pystyttiin vähentämään Cuckoon käytöllä kolmen kuukauden intervention aikana 0,5 päivää/henkilö. Muita koettuja hyötyjä Cuckoo-sovelluksen käytöstä oli parantunut palautuminen ja lisääntynyt yhteisöllisyyden kokemus työpaikalla. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lisää sisältöä työpäivän tueksi

Hauska taukojumppa – Markus Pöyhösen piristävät taukoliikkeet

Taukojumppa on parhaimmillaan hauskaa ja helppoa. Se ei myöskään vie paljoa aikaa, etkä tarvitse siihen erityisiä varusteita tai ohjausta. Muutama minuutti ja jumppa on tehty! Löydät havainnollistavat videot artikkelista.

Toimistotyöläisen taukojumppa – helpot liikkeet työpöydän ääressä

Täydellisen taukojumpan voi tehdä myös työpöydän ääressä! Aikaakin riittää vain muutama minuutti. Löydät havainnollistavat videot ja ohjeet artikkelista.

Lyhyt taukojumppa – tehokkaat liikkeet nopeaan taukoon

Taukojumpan ei tarvitse viedä paljoa aikaa. Nopeat ja tehokkaat liikkeet piristävät työpäivää ja virkistävät oloa.

Lataa sovellus

Cuckoo löytyy nyt myös Applen App store:sta ja Google Play:sta. Lataa sovellus ja ala tauottamaan!