Cuckoo blogi

Miten syödä terveellisesti? 3 vinkkiä energiatasojen ylläpitoon

Jos sinulla on hankaluuksia hahmottaa, miten syödä terveellisesti työpäivän aikana, niin nyt ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo vinkkinsä. Kuulostaako tutulta: aamupalaksi pelkkää kahvia, lounasbuffetissa mättöä koko rahan edestä ja illalla kasa voileipiä? Ei ihme, että turvottaa ja silmät ovat puolitangossa.

Sopivat ateriavälit ja annoskoot, terveelliset välipalat, hyvälaatuiset hiilihydraatit ja riittävä proteiinin määrä auttavat pysymään energisenä työpäivän ajan ja sen jälkeenkin. Niin yksinkertaista, mutta niin helppoa laiminlyödä kiireisessä arjessa. On tärkeää syödä oikein töissä ja kotona, jotta elimistö toimii ja jaksaa paremmin.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan suunnitelmallisuus auttaa syömään paremmin ja säästää lopulta aikaa. Hän suosittelee pitämään huolta lounasrytmistä ja laittamaan lounastauot vaikkapa kalenteriin ylös. Hätävara-välipaloja kannattaa myös säilyttää työpaikalla tai mukana menossa.

Miten syödä terveellisesti?

1. Miten syödä terveellisesti aamulla?

Aamupala toimii päivän käynnistäjänä, joten sitä ei kannata unohtaa. Hyvälaatuiset kuidut ja pieni lisäys proteiinia pitävät hyvin nälkää. Toisilla proteiini pitää paremmin nälkää kuin kuitu, joten kannattaa kuunnella omaa kehoa ja syödä sen mukaan.

Jos ruoka ei maistu heti herättyä, aamiaisen voi mahdollisuuksien mukaan syödä myös myöhemmin esimerkiksi työpaikalla. Jos taas aamuvirkku syö aamupuuronsa jo kuuden aikaan, puolen päivän aikaan nautittu lounas venyttää ateriavälin liian pitkäksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan aamukalorit voivat olla vähemmän lihottavia kuin iltakalorit. Se tarkoittaa sitä, että aamupäivällä voisi syödä hieman raskaammin ja kevennellä ruokailuja iltaa kohti.

2. Ruokailuväli ja ruuansulatus

On tärkeää, ettei ruokailuväli veny liian pitkäksi, viiteen tai kuuteen tuntiin. Se saattaa aiheuttaa energiavajeen ennen lounasta, liiallisen mättämisen lounaalla ja väsähtämisen ruuan jälkeen. Kannattaa mielummin syödä oikein ja usein, kuin mitä sattuun ja liian harvoin.

Myös mikroateriat ovat täysin käyttökelpoisia lounaita, vaikka niitäkin on laidasta laitaan. Valmisaterioiden etu on se, että annoskoko on kohtuullinen, mutta ongelmaksi muodostuu usein kasvisten ja ravintoaineiden vähäinen määrä. Jos ottaa mukaan tuoreita kasviksia, ateria ajaa asiansa. 

Istumatyön ongelmana on usein turvotus, kun suolen toiminta hidastuu. Nousemalla välillä ylös työtuolista, suolen toiminta aktivoituu ja olokin virkistyy. Työskentelyasennon vaihtaminen puolen tunnin välein, taukoliikunta ja kiristävistä vaatteista luopuminen vähentävät turvotusta.  Näiden lisäksi olisi tärkeää muistaa myös hyvä ryhti.

Fodmap-ruokavalio perustuu tiettyjen, huonosti pilkkoutuvien hiilihydraattien välttämiseen. Se kehottaa välttämään esimerkiksi palkokasveja ja omenaa. Lue lisää fodmap-ruokavaliosta täältä.

3. Miten syödä terveellisesti välipalat?

Harva pääsee suoraan valmiiseen pöytään lähdettyään töistä, jolloin päivällisellä on taipumusta venähtää pitkälle iltaan. Iltapäivällä kannattaakin nauttia välipala, joka voi olla esimerkiksi hedelmä, smoothie tai jogurtti.

Jos lounas on ollut kevyt salaatti tai keitto, välipala voi olla hieman tuhdimpi. Samoin, jos tarkoitus on lähteä suoraan töistä liikkumaan. Tällöin voi syödä proteiinia sisältävän välipalan lisäksi vaikkapa puuroa tai leipää.

Jos haluaa syödä oikein, proteiinia pitäisi saada ruuasta 1 grammaa jokaista painokiloa kohti, eikä ohjeistus koske pelkästään paljon liikkuvia ihmisiä.

Välipalalla ei kannata syödä mitä tahansa, esimerkiksi karkkia, sillä vaikka se nostaa verensokerin nopeasti ylös, se putoaa yhtä äkkiä myös alas. Vilja- ja maitovalmisteet sekä hedelmät ja pähkinät ovat mainioita välipaloja. Ne joille viljat tai maitotuotteet eivät sovi, löytävät nykyisin kaupan hyllyiltä monenlaisia variaatioita, jotka toimivat hyvinä välipaloina.

Miten syödä terveellisesti Cuckoon avulla?

Cuckoon syksyllä 2020 teettämän käyttäjäkyselyn mukaan suurin syy siihen, että mikrotaukoja ei pidetä, on kiire, joka johtaa tauottamisen ja välipalojen unohtamiseen. Onneksi Cuckoo toimii työelämän välituntikellona! Käyttämällä Cuckoo-sovellusta voit saada tauoista ja välipaloista muistutukset 1-3 kertaa päivässä haluttuina aikoina.

Cuckoo auttaa taklaamaan istumisen haitat

Tämän lisäksi löydät Cuckoosta yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota ja mindfulness-harjoituksia. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Tällä hetkellä Cuckoota käyttää jo yli 300 Suomen johtavaa yritystä, joten kokeile sinäkin!

Miten Cuckoo auttaisi sinua ja kollegoitasi työpäivien aktivoinnissa?

Cuckoon tiimi auttaa mielellään pohtimaan teille sopivaa pakettia ja aktivointia!

Jätä yhteystietosi alle niin saat lisätietoja Cuckoosta

Jättämällä yhteystietosi hyväksyt, että Cuckoo on yhteydessä sinuun ja voi käyttää yhteiystietoja markkinointitarkoituksiin.

Ei sitoumusta. Tietosi on meillä turvassa.