Cuckoo blog

Taukojumpan merkitys – tiesitkö nämä 5 faktaa?

Taukojumpan merkitys saattaa helposti unohtua. Listasimme viisi faktaa istumiseen ja taukojumppaan liittyen, jotta olisi taas helpompi muistaa liikkua työpäivän aikana. Näiden jälkeen tekee kummasti mieli nostaa peppu ylös penkistä ja ottaa mikrotauko!

 
 
 
 

Viisi faktaa muistettavaksi

1. Tutkijoiden mukaan kehon aktiivisuus on istuessa vain 4%:ia. Kun laskee työpaikalla, -matkalla ja kotona istutun ajan yhteen, suurimmalla osalla päätetyöläisistä tulos on huikeat 10 tuntia.

2. Kun istut alas suurten asentoa ylläpitävien lihasten aktiivisuus loppuu ja elimistön energiankulutus laskee lähes lepotasolle. Istuminen haitallisuus liittyykin pitkälti juuri alentuneeseen aineenvaihduntaan.

3. Pitkäaikainen istuminen vaikuttaa aivotoiminnan sumentumisen lisäksi mm. istujan yöunen laatuun ja vyötärönympärykseen.

4. Istuminen tappaa. Paljon melua tyhjästä vai todellinen uhka? WHO:n mukaan passiivisuus (mm. liiallinen istuminen) on nykyään neljänneksi suurin ennenaikaisen kuoleman riski. Joka vuosi yli 5 miljoonaa ihmistä kuolee ennenaikaisesti paikallaanolon aiheuttamiin seuraamuksiin.

5. Työpäivän tauotuksesta huolehtiminen hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijää. Se edistää suorituskykyä ja tuottavuutta sekä ennaltaehkäisee erilaisia vaivoja. Jo yksittäisellä taukoliikunnalla:
-Aktivoit sokeri-, energia ja rasva-aineenvaihduntaa ja ehkäiset elintapasairauksia kuten diabetesta.
-Nostat vireystilaa, edistät aivojesi verenkiertoa ja suorituskykyä.
-Kohennat ryhtiä, lasket lihasten staattista jännitystä ja voitelet niveliä sekä selän välilevyjä.