Cuckoo blog

Hyvä ryhti ei ole vain urbaanilegenda – näin työskentelet hyvässä asennossa!

”Vatsa sisään, rinta ulos”, kuului ennen muinoin opastus siitä, millainen on hyvä ryhti. Sanomattakin lienee selvää, ettei moinen asento ainakaan vähennä selkärangan kuormitusta – päinvastoin. Armeijatyylinen tikkusuora ryhti ei ole loivan s-kirjaimen muotoiselle rangalle lainkaan luonnollinen asento. Että lepo vaan!

Istumatyötä tehdään yhä enemmän, mikä on osaltaan alkanut näkyä tuki- ja liikuntaelinongelmina. Selkävaivat ovatkin tällä hetkellä eniten suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle ajava ongelma. Vaikka istuminen ja seisominen ovat ihmiselle melko luontaisia asentoja, ne voidaan silti tehdä täysin väärin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei täydellisimmässäkään asennossa kannata kenottaa koko päivää: asennon vaihtelu ja taukoliikunta ovat avain terveeseen runkoon! Myös keskivartalon tukilihaksista kannattaa pitää huolta edes pienellä kotijumpalla. Hyvä ryhti lähtee syvistä lihaksista.

Istuminen ei automaattisesti tarkoita huonoa ryhtiä

Tutkimusten mukaan ihminen muistaa istua hyvässä ryhdissä keskimäärin kolme minuuttia, jonka jälkeen löytää leukansa jälleen näppäimistöltä. Hyvä ryhti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko kroppa on jännittyneessä tilassa.

Jos käytät nojallista työtuolia, istu aivan tuolin perällä, jotta alaselkä on tuettuna. Alaselän taakse voi myös halutessaan asettaa tyynyn tai jonkun muun tuen. Tuoli on oikealla korkeudella, jos jalat ylettyvät tukevasti maahan. Käsien tulisi olla 90 asteen kulmassa pöydällä, käsinojien jatkeena, mutta siten, että hartiat ovat rentoina. Jos pöytää ei saa laskettua tarpeeksi alas, jalkojen alle voi sijoittaa jonkinlaisen korokkeen. Aseta näyttö siten, että se on suoraan edessäsi, mutta katsot sitä hieman alaviistoon.

Jos pystyt säätämään työtuolin selkänojaa, kokeile mikä asento tuntuu sinusta hyvältä. Pieni takakeno voi näyttää laiskottelulta, mutta olla selälle kovinkin rentouttava asento! Voit käyttää mieltymystesi mukaan myös satulatuolia tai esimerkiksi jumppapalloa, mutta pallon päällä ei kannata keikkua koko päivää. On olennaisen tärkeää vaihdella asentoa mahdollisimman paljon päivän aikana – oli asento kuinka oikeaoppinen tahansa.

Muista lepuuttaa selkää edes välillä jaloittelemalla tai korjaamalla ryhtiä. Taukoliikuntasovellus Cuckoo muistuttaa pitämään taukoja, joten jos asennon vaihtelu meinaa unohtua, kannattaa käydä lataamassa ilmaiset kokeilutunnukset sivun alalaidan bannerista.

Seisomisen alkeet

Istumatyöntekijöille hankitaan tällä hetkellä säädettäviä työpöytiä oikein urakalla. Seisten työskentely on kuitenkin vielä harvojen päivärutiini, sillä monella on siihen jostain syystä kovin suuri kynnys. Oli syynä sitten se, ettei kukaan muukaan tee töitä seisten tai se, että seisominen on liian rankkaa, ota tavoitteeksi edes kokeilla seisomista! Lopputuloksena sinulla on parempi ryhti, aktivoitunut kroppa ja korkeampi vireystaso. Koko työpäivää ei kannata kuitenkaan seisoa, sillä sen on tutkittu kuormittavan runkoa.

Oikeaoppinen seisoma-asento on tärkeä, jotta seisten työskentelystä on jotain hyötyä. Painopisteen tulisi olla keskellä, eikä pelkästään toisella jalalla. Monella on myös taipumusta selän notkistumiseen, jos lantio on liian edessä. Seistessä ei myöskään pitäisi nojailla pöytään tai retkottaa toisen lonkan päällä. Käsivarsien tulisi olla 90 asteen kulmassa työpöytään nähden ja hartioiden rentona, jotta niskat eivät rasitu. Näyttöä kannattaa katsoa hieman alaviistoon.

Hanki pehmeäpohjaiset kengät, joissa on mukava seisoa. Muista, että paikoillaan ei tarvitse pönöttää: pieni liikehdintä on pelkästään voittoa! Voit käyttää esimerkiksi  tasapainolautaa tai aktiivisuuslautaa kuten viereisessä kuvassa tai tehdä paikoillasi pientä keinumista tai päkiänostoja.

Kokeile seisomista pienissä erissä: Seiso muutama tunti työpäivän aikana esimerkiksi vartin pätkissä ja runkosi kiittää!

New Cuckoo!

We renewed our brand and application - can't wait for you to try it!